Další prohraná arbitráž pro ČR: ČSOB si připsala body v kauze IPB

Praha - Stát prohrál s ČSOB arbitráž ohledně záruk za 33,3 miliardy korun poskytnutých při převzetí zkrachovalé IPB. Ministerstvo financí rovněž musí bance zaplatit záruky za společnost J.Ring ve výši 1,6 miliardy korun. Rozhodčí nález je konečný a závazný, končí tak spor, který se táhl bezmála deset let.

Stát zažaloval ČSOB kvůli tomu, že podle něj bývalá banka IPB měla v době prodeje do rukou ČSOB podstatně větší hodnotu, než se dosud vědělo, a chtěl proto tuto sumu zpět. ČSOB zase požadovala po státu zaplatit 1,6 miliardy korun jako dluh firmy J.Ring Jaroslava Roušala vůči IPB, který ČSOB zdědila. Obě žaloby řešila jedna arbitráž.

Na základě státních záruk totiž převedla ČSOB na Českou konsolidační agenturu v roce 2002 mimo jiné právě pohledávku za společnost J.Ring. Následně v roce 2005 agentura tuto pohledávku bance vrátila s tvrzením, že má právní vady, a ČSOB kvůli tomu musela vrátit agentuře peníze. ČSOB následně žádala úhradu škody po ministerstvu financí. Když neuspěla, obrátila se na rozhodčí soud. V rámci zahájené arbitráže pak ministerstvo financí v červenci 2007 vzneslo vůči ČSOB protinárok na zaplacení 33,3 miliardy korun.

Radek Šnábl, poradce ministra financí:

„Mohu potvrdit, že jsme dnes obdrželi arbitrážní nález, který studujeme, a ministerstvo financí se oficiálně vyjádří na tiskové konferenci zítra.“

„Rozhodnutí potvrzuje dlouhodobý postoj ČSOB, která byla vždy přesvědčena, že postup při sanaci podniku IPB, včetně státních záruk, na kterých se stát a ČSOB v roce 2000 shodly, byl adekvátní situaci a v souladu s právem,“ informoval ředitel komunikace ČSOB Ivo Měšťánek.

Stát nakonec bude muset zaplatit přes dvě miliardy korun. K částce 1,6 miliardy vysouzené ČSOB je třeba připočíst ještě úroky, které ze sumy za dobu vedení sporu naskákaly. Stát pak zaplatí ještě náklady za vedení arbitráže. Ministerstvo financí se k výsledku sporu zatím nevyjádřilo, učiní tak prý až zítra.

Kauza IPB se začala psát před 10 lety

Investiční a poštovní banka, kolem které se celá kauza točí, byla po roce 1989 jednou z největších bank v Česku. Banka se ale dostala do potíží. Mimo jiné k tomu přispělo to, že prováděla řadu vysoce rizikových operací nebo netvořila opravné položky.

Protože by krach IPB znamenal ohrožení stability celého českého finančního sektoru, uvalil stát v polovině roku 2000 na IPB nucenou správu a zbavil s okamžitou platností management kontroly nad činností instituce. Stát se následně plně zaručil za vklady všech střadatelů Investiční a poštovní banky a posléze ji předal ČSOB. Tím ale kauza IPB teprve odstartovala. Celkem se kolem ní nakonec točily arbitráže, ve kterých se různí aktéři kauzy domáhaly v součtu až stovek miliard korun.

Peníze
Zdroj: ČT24