Kalousek pozastavil proplácení dalších peněz z evropských fondů

Praha - Ministerstvo financí pozastavilo proplácení evropských dotací u regionálních programů ROP Jihozápad, ROP Severovýchod, ROP Moravskoslezsko, OP Podnikání a inovace a Integrovaný operační program. Důvodem je to, že audit ministerstva u programů zjistil při čerpání více chyb, než dovolují pravidla EU. Česko přitom už od loňska kvůli chybám pozastavilo čerpání evropských peněz například u ROP Severozápad a ROP Střední Čechy.

Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba nastala pochybení na úrovni příjemců dotací v oblasti veřejných zakázek. Takzvaná certifikace, tedy odesílání žádostí o proplácení peněz, se může obnovit až po provedení nápravných opatření. „Dopad na příjemce dotací, u kterých nedošlo k pochybení, neočekáváme,“ dodal Jakob.

Kohoutky s penězi se hned tak nezastaví

„Konečných příjemců dotací by se v tuto chvíli nemělo nařízení dotknout,“ potvrdil pro ČT náměstek ministra financí Miroslav Matej. Pokud by ovšem pozastavení trvalo delší dobu, nemusely by být prostředky na tyto programy k dispozici.

„Zhruba 90 procent pochybení se týká zadávání veřejných zakázek. Často šlo o nepovolené dělení zakázek, o změny v průběhu výběrového řízení, diskriminační vyřazení uchazečů, kteří splňovali kritéria, a naopak nevyřazení těch uchazečů, kteří kritéria nesplňovali,“ upřesnil Jakob.

Kontroloři ale podle Mateje nepřišli na žádné podezřelé jednání úředníků, spíše šlo o nedostatky v oblasti kvalifikace firem přihlášených do veřejných zakázek nebo dodatečné změny tendrů, tedy až po jejich zahájení.

Miroslav Kalousek, ministr financí 

"Po roce se ukazuje, že dochází ke stále stejným pochybením, která řídící orgány jednotlivých operačních programů nedokáží odhalit. Naopak orgány ministerstva financí svou činnost zefektivnily. Přibývající problémy u krajských operačních programů jasně dosvědčují, že hejtmané se, bohužel, z dosavadních pochybení nepoučili."

Úřady v první řadě vyplácí dotace ze státního rozpočtu a Brusel proplácí tyto peníze zpětně. Když ale úředníci zjistí nějaký problém, mohou zpětné proplacení dotace zastavit. V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu zhruba 780 miliard korun.