Německo zvyšuje zaměstnanost, Česko může přijít o zakázky

Berlín – Německo krizí prošlo v celku bezbolestně. Míra nezaměstnanosti tamního obyvatelstva v podstatě neklesala. Zatímco ostatní země s takovými makroukazateli stále ještě zápolí, Německo chce v příštím roce zaměstnat 70 tisíc lidí ve zpracovatelském průmyslu. Dobrý stav hospodářství našeho souseda je pro domácí ekonomiku vždy dobrým znamením. Tentokrát by ale oživení ve zpracovatelském průmyslu mohlo podle analytika České spořitelny Petra Zahradníka znamenat snížení zakázek pro české výrobce.

70 tisíc nových pracovních míst – pro Německo jako nic

O vzniku nových pracovních příležitostí informoval prezident Německé komory průmyslu a obchodu Hans Heinrich Driftmann s odvoláním na studii, kterou komora uskutečnila. Podle Zahradníka je 70 tisíc míst v ekonomice, která disponuje 38 miliony pracovních sil, zcela reálný předpoklad. Hospodářství našeho souseda je proti tomu českému osminásobné. Podle analytika se navíc nyní ukazují investice, které dříve byly označované jako utopené náklady, jako funkční. Přinášejí tak efekt v odvětvích, od kterých se nyní tvorba pracovních míst očekává.

Rozhovor s Petrem Zahradníkem (zdroj: ČT24)

Analytik České spořitelny Petr Zahradník:

„Německo je v tomto opravdu tím nejzářnějším příkladem v celé Evropské unii, kdy v celém průběhu krize míra nezaměstnanosti nejenom nerostla, ale poměrně i výrazně klesala a tvorba nových pracovních míst tam je kontinuální někdy od roku 2006 nebo ještě dříve.“

Rok 2010 byl pro německé hospodářství fantastickým obdobím, které ukázalo, že má země to nejhorší z krize skutečně za sebou. To samé se o ostatních státech Evropy ještě říct nedá. Dozvuky krize jsou jinde na evropském pracovním trhu velmi hlasité. Nejhůře je na tom Španělsko, Irsko nebo pobaltské země, kde je bez práce okolo 20 procent obyvatelstva.

Němci dostanou novou práci, Češi si mohou pohoršit

Na nové zaměstnání se mohou těšit především Němci, kteří stojí o zaměstnání v tradičních německých oborech. Jde tedy o elektrotechnický průmysl, dopravní strojírenství, ale i gumárenský a plastikářský průmysl. To by pro Česko podle Zahradníka nemusela být úplně dobrá zpráva. Je pozitivní, když se odvětvím, na která je navázaná česká exportní aktivita, daří. Nové kapacity v Německu by ale mohly vytěsnit některé významné české dodávky do Německa. Jde tedy o potenciální konkurenci pro naše dodavatele.