Velikonoce přilákají do Česka 285 tisíc turistů ze zahraničí

Praha - Během velikonočních svátků přijede do Česka až 285 000 zahraničních turistů, odhadla Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Většinu z tohoto počtu spolkne Praha, do níž závítá zhruba 198 000 cizinců. Velikonoce jsou tradičně jedním ze dvou vrcholů domácí turistické sezony.

„Očekáváme přibližně dvou až tříprocentní nárůst zahraničních turistů, kteří navštíví Českou republiku v období Velikonoc,“ upřesnila tajemnice asociace Kateřina Petříčková. Někteří turisté, zejména Italové a Španělé, přijíždějí do Česka týden před Velikonocemi a na svátky se vracejí domů. Naopak například Němci a Rakušané přijíždějí do Čech od čtvrtka či od pátku a jsou tu až do Velikonočního pondělí.

Nejvíce má na Velikonoce přijet Rusů

Turisté z Německa navíc dávají přednost nejen poznávacím túrám v rámci Prahy, ale také lázeňským pobytům nebo turistice v Krkonoších. Největší nárůst příjezdu zahraničních turistů se očekává u Rusů, naopak méně přijede během Velikonoc turistů z Řecka.

  • Velikonoce autor: František Vlček , zdroj: ISIFA/LN
  • Velikonoce autor: František Vlček , zdroj: ISIFA/LN

„Co se týče ruských klientů, ti k nám cestují v hojném počtu celoročně, nicméně největší a nejdražší turistická sezona pro ně začíná na tzv. květnové svátky, které trvají od 5. až do poloviny května,“ vysvětlila Petříčková. Karlovarské hotely jsou obsazené už od konce dubna a také ceny hotelů se pohybují vysoko nad průměrem. Ruské Velikonoce začínají letos až v květnu, proto období českých Velikonoc nepatří pro Rusy mezi nejpreferovanější.

Češi na Velikonoce vyrážejí na prodloužené víkendy, ať už autobusem, či letecky. Velmi oblíbené jsou tematicky zaměřené zájezdy, například velikonoční a květinové slavnosti v Evropě.

Eurovíkendy Češi tráví nejčastěji ve městech jako Paříž, Řím, Budapešť, Amsterdam, Barcelona, Londýn a Benátky.

Komentář Kateřiny Petříčkové (zdroj: ČT24)

Velikonoce patří v České republice spolu s obdobím Vánoc a Silvestra k nejvytíženějšímu období z hlediska turistického ruchu vůbec. Období Velikonoc využije pro svou dovolenou na prodloužený víkend nejvíce Evropanů – Němců, Italů, Španělů a Francouzů.