Pačes pochybuje, že ČEZ udělal v Bulharsku „fatální chybu“

Praha – Manažeři firmy ČEZ neudělali tak fatální chybu, která by opravňovala k odebrání licence na distribuci elektřiny v Bulharsku. Je o tom přesvědčen bývalý šéf Akademie věd ČR Václav Pačes, který byl do dozorčí rady elektrárenské společnosti jmenován v úterý. „Možná tam ČEZ pouze působil nešikovně,“ domnívá se. Ve své nové funkci chce vědec přispět k větší transparentnosti firmy.

Václav Pačes v dozorčí radě nahradil jejího místopředsedu Ivo Foltýna. V kontrolním orgánu státního podniku ČEZ ovšem bude zastávat funkci řadového člena, na místopředsednickou roli se podle svých slov necítí. „Já ani zatím nevím, jak rada funguje. Teď si představte, že by předseda nemohl přijít a já bych měl řídit celou schůzi. To je nesmysl,“ uvedl, vyšší funkci ovšem do budoucna neodmítl.

Jednasedmdesátiletý vědec doufá, že svým angažmá posílí důvěryhodnost dozorčí rady. „Pokud je moje osoba brána jako důvěryhodná, tak to je pravděpodobně jeden z důvodů, proč jsem byl požádán, abych se stal členem,“ spekuluje o úmyslech ministra financí Miroslava Kalouska, jenž vystudovaného biochemika do orgánu jmenoval. „Možná je dobré, že tam bude někdo, kdo má blízko k akademické sféře,“ doplnil Pačes.

ČEZ musí informovat otevřeně a včasně

Nový člen rady si slibuje, že bude více tlačit na to, aby státní firma, v níž stát vlastní 70 % akcií, transparentněji informovala o svých vnitřních záležitostech, především o tvorbě svých cen elektřiny. „Ne, že by to ČEZ nedělal, mnoho toho víme. Chtělo by to ale, aby informace byly otevřenější a včasnější. Není důvod, proč to nedělat,“ myslí si Pačes a doufá, že se k potřebným datům dostane co nejdříve.

Ze své pozice chce Pačes také zjistit více podrobností o aktuální kauze ČEZu v Bulharsku, kde energetické společnosti hrozí odebrání licence na výrobu a distribuci elektřiny. „Zřejmě se neodhadlo, jaké jsou možnosti tamních obyvatel,“ odhaduje Pačes důvody problémů. „Pokud ale zjistím, že došlo k nějaké nešikovnosti či dokonce nepravosti, tak o tom určitě nebudu mlčet,“ konstatoval profesor.

ČEZ Bulgaria
Zdroj: ČT24

Se slovy o tvrdé a bezohledné politice firmy na Balkáně Václav Pačes nesouhlasí. „ČEZ je od toho, aby vydělával. Koneckonců velká část našeho rozpočtu jde z jeho daní, takže pro nás je dobré, když vydělává,“ prohlásil o firmě, jejíž roční obrat se pravidelně pohybuje v řádech stovek miliard.

Rozšíření Temelína je za určitých podmínek výhodné

Oblast energetiky není Pačesovi rozhodně cizí. Bývalý předseda Akademie věd ČR v minulosti vedl tzv. Pačesovu komisi, která posuzovala energetické potřeby České republiky do budoucna. Skupina odborníků loni v létě navrhla, aby polovina veškeré tuzemské elektřiny pocházela z jaderných elektráren. V současnosti se podíl jaderné elektřiny pohybuje kolem jedné třetiny. Aby mohl být návrh splněn, znamenalo by to výstavbu dalších dvou bloků Temelína a případně jednoho v Dukovanech.

Nové technologie ze dne na den: Jsou potřeba nové kalkulace

Při úvahách o rozšíření JE Temelín o dva nové reaktory by se podle Václava Pačese měl vzít v potaz překotný vývoj na energetickém trhu a v oblasti energetiky obecně. K zásadním změnám podle něj dochází také díky rozsáhlým objevům břidlicového plynu.

Například v USA, kde se v posledních měsících začíná těžit plyn ve velkém, se díky tomu uvažuje o energetické soběstačnosti. „To na trhu s plynem velmi změní situaci. Nevím, jak se ta situace vyvine a jak by se dotkla Evropy, popřípadě ČR, musí se ale udělat nové kalkulace. (…) Říkám: Dostavme Temelín na tu dobu, než se dostaneme k novým technologiím, a najednou zde jsou ze dne na den nové technologie,“ konstatuje Pačes.

Pačes rozšíření Temelína, jejímž vlastníkem je společnost ČEZ, doporučuje i dnes. „Na období, které je třeba překlenout, než budou nové technologie, například reaktory čtvrté generace, by bývalo výhodné, pokud by se Temelín dostavěl,“ tvrdí.

Přestože odborníci pod Pačesovým vedením nepovažují jádro za energetický zdroj budoucnosti, o výhodnosti rozšíření podle vědce mluví výpočty. Je přitom prý ale třeba splnit několik podmínek – v prvé řadě udržet náklady na výstavbu. „Cena musí být nejen dokonale zdůvodněna, ale hlavně konečná,“ zdůraznil. Zpráva jeho komise má zásadní vliv na aktualizaci státní energetické koncepce. Novou verzi, na kterou český průmysl čeká už tři roky, vypracovává ministerstvo průmyslu a obchodu.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)