Kubánský realitní trh se konečně rozhýbal

Havana - Kubánci se hromadně stěhují. Může za to vládní dekret z listopadu 2011, díky němuž mohou obyvatelé svobodně rozhodovat o svém majetku. A to poprvé od revoluce před padesáti lety. Reforma tak pomalu začíná dláždit cestu kapitalismu.

Kubánci sice vstoupili do nové éry trhu nemovitostí, i přesto ale spousta z nich na nový dům nemá. Průměrný měsíční plat na Kubě je totiž kolem 19 dolarů. „Chci si koupit nějaký dům v Guanabo, protože až zestárnu, chci chodit na pláž k moři. Jsem astmatička a moji vnuci také. Chci, aby se jim lépe dýchalo. Nemám na to ale dost peněz,“ vysvětluje Kubánka. 

Luis Moreira, realitní makléř

„Lidé domy prodávají, protože chtějí zlepšit svou životní situaci. Prodají svůj dům za 350 dolarů za metr čtvereční a koupí si jiný za méně peněz. To, co jim zbyde, si nechají na přilepšenou.“

Nejvíce realitnímu trhu pomáhá státní televize, která věnuje inzerátům část svého vysílání. Pro zahraniční kupce je pak vodítkem internet. Lidé, kteří nepocházejí z ostrova, mohou ale nakupovat nemovitosti pouze tam, kde to předem stanovila vláda. „Nejvíce nakupují Kubánci, kteří emigrovali do zahraničí, nebo ti, kteří mají příbuzné mimo ostrov. Většinou jim totiž posílají peníze, které by tady nikdy nevydělali,“ dodává realitní makléř Luis Moreira. 

Kubánské nemovitosti (zdroj: ČT24)

Hlavní město ostrova Havana bylo kdysi považováno za architektonický skvost. Jeho velká část je ale v žalostném stavu, protože místní nemají peníze na údržbu. Domy nejvíce poškozuje vlhkost a slaný mořský vzduch. 

Na prodej je v zemi přes 10 tisíc domů a bytů. Jen za posledních osm měsíců už se jich prodalo téměř 50 tisíc. Vláda navíc plánuje, že postupně otevře celý trh i velkým zahraničním investorům.