Belgická alternativní banka slibuje lidskost a morálku

Brusel - V reakci na krizi vzniká v Belgii alternativní banka New B, která slibuje etické chování. Za pouhé dva dny nasbírala 10 tisíc stoupenců, po týdnu jich už má třikrát tolik. Každý musí vložit kapitál, jehož maximální výše je zatím v přepočtu 500 korun. Za nápadem stojí Bernard Bayot, který čekal, že 10 tisíc členů získá až za 100 dní.

„Můžeme vytvořit lidskou banku. Ne banku, co rozdává extravagantní bonusy,“ říká o sobě ve spotu nová banka s tím, že bude investovat do lidí a do místní ekonomiky a že vytvoří opravdovou alternativu. Desítky tisíc Belgičanů tak věří, že vznikne banka snů. Bez spekulativních obchodů, bankéřských bonusů i riskantních investic.

Belgické banky jako Fortis, Dexia nebo KBC totiž museli daňoví poplatníci zachraňovat ze svého. Teď velcí hráči typu ING a BNP Paribas ruší stovky poboček a propouštějí tisíce zaměstnanců. Za téhle situace se odborníci nediví zájmu o alternativní bankovnictví. Krize totiž otřásla důvěrou klientů bank nejen na Kypru, ale i v unijním srdci, kde se přitom ordinuje léčba evropského finančnictví.

Bude to základní služba vkladů a úroků bez spekulací na trhu, říká Bayot o bance New B. Banka ale musí nejdřív získat kapitál i bankovní licenci, což pár let potrvá. Pošramocená čest tradičního evropského bankovnictví jí to ale rozhodně ulehčí.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)