Sazby hypoték jsou nejníže od června 2007, ne ale na dlouho

Praha – Úrokové sazby hypoték jsou na minimu. V listopadu klesla průměrná sazba podle ukazatele Fincentrum Hypoindex na 4,33 procenta. Index je tak nejníže od června 2007. Tempo, jakým však průměrné úrokové sazby klesají, se v posledních třech měsících zpomaluje. Otázkou také zůstává, jak dlouho propad bude trvat. Roli v závěrečných měsících může hrát i snaha některých bank splnit obchodní cíle.

Vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl:

„Největší vliv na pokles Fincetrum Hypoindexu měl tentokrát pokles tříletých fixací, u kterých došlo ke snížení téměř na úroveň pětiletých fixací. Je otázkou, zda bankám takové nadšení zbude i v lednu, protože cena zdrojů již nemá moc kam klesat a zejména u delších fixací už nyní roste. Banky tedy musí snížením sazeb snižovat marže či revidovat rizikové přirážky.“

Celkem v listopadu poskytly hypoteční banky téměř pět tisíc hypotečních úvěrů v hodnotě blízké osmi miliardám korun. Hodnota v listopadu uzavřených hypoték je přitom třetí nejvyšší v letošním roce. V úhrnu letos banky poskytly hypotéky za 74 miliard. „Se započtením bank, které se odmítají podílet na tvorbě Fincentrum Hypoindexu, je již nyní téměř jisté, že se bankám v letošním roce podaří překonat hranici 80 miliard korun,“ uvedli autoři indexu.

Index hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.