Jihočeští vědci nabízí své objevy ke komerčnímu využití

České Budějovice - Jihočeská univerzita a Akademie věd začínají nabízet ke komerčnímu využití své objevy, vynálezy a patenty. Zastupuje je nově vzniklé Centrum transferu technologií. Akademici na jeho zřízení získali 80 milionů korun z evropských fondů. Centrum by mělo přinášet milionové roční zisky.

Jihočeští vědci například vyšlechtili speciální kapry s ideálním poměrem cenných látek v mase. Obilný základ běžného krmiva totiž vylepšili řepkovým a lněným olejem. Zjistili, že v mase roste obsah omega 3 mastných kyselin, které mají preventivní účinek na léčbu kardiovaskulárních chorob.

Nyní jdou tito speciální kapři do prodeje a zájem o ně je veliký. Vědci v současné době nabízejí licenci na tento speciální výkrmový postup rybářům. Pokud budou mít o takový chov zájem, sami jim vytvoří krmné směsi a ryby ohlídají. O ceně zatím mluvit nechtějí.

  • Speciálně krmený kapr zdroj: ČT24
  • Nové Centrum transferu technologií zdroj: ČT24

Dalším vědeckým projektem na prodej je třeba i speciální houba, která likviduje například kůrovce. Jako první na světě začali její účinnost zkoušet v terénu. Jelikož se osvědčila, hledají nyní vědci odběratele. "Jednáme nejen s vlastníky, ale i se zemědělci a máme i několik průmyslových partnerů, kteří mají zájem o koupení licence, říká Michal Schmoranz z Biologického centra Akademie věd ČR.

Veškeré výsledky výzkumu budou nově směřovat do Centra transferu technologií, jehož zaměstnanci budou tato „know-how“ nabízet firmám. Právníci budou dohlížet na smlouvy i na jednotlivé patenty vědeckých týmů. Dva roky bude provoz kanceláří financován z evropských fondů, pak si budou muset akademici na jejich provoz vydělat sami.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)