Dovoz ojetin do Česka klesl o pět procent

Praha - Češi si vozí z ciziny čím dál méně ojetých aut. Dovoz ojetin do Česka tak v prvním čtvrtletí klesl o pět procent pod 28 tisíc automobilů. Jedné kategorii se ale daří, řidiči si oblíbili auta starší deseti let. Nejdováženější byla domácí značka Škoda s 5 488 vozy. Prodej nových aut ve stejném období klesl o 16 procent na 36 453 vozů.

Druhou nejdováženější značkou aut z druhé ruky byl Ford s 3 830 vozy a třetí těsně Volkswagen s 3 787 dovezenými ojetými automobily. Následují francouzské značky Peugeot a Citroën.

Dovoz ojetin do Česka klesl o pět procent (zdroj: ČT24)

Podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka přetrvává na trhu dovážených ojetin nepříznivý vývoj, kdy si lidé vozí stále více stará neekologická auta. I když celkový počet dovážených ojetin klesl, kategorie nejstarších vozů nad deset let zaznamenala růst o téměř čtyři procenta na 9 613 aut, což představuje třetinu celkového dovozu. Experti ale varují, staré ojetiny jsou sice levné, ale taky neekologické. Vozovému parku v Česku neprospějí.

Omezit dovoz starých ojetin do Česka mají pomoct nové sazby ekologické daně. Ministerstvo životního prostředí chce od příštího roku zatížit poplatkem i nákup aut, která splňují emisní normu EURO 3, tedy vozy vyrobené do roku 2006.