Na exekučních dražbách si mastí kapsu překupníci

Praha - Peníze z dražeb věcí zabavených v exekucích často mizí v kapsách překupníků. Ty představují hlavně majitelé bazarů. Organizované skupiny využívají zákona, který umožňuje o předměty losovat. Zabavené věci poté skupují ve velkém pod cenou.

Dražba více položek najednou nahrává velkým překupníkům

Místa v publiku ve sklepě plzeňské školy obsazují během dražby majetku sehrané skupinky lidí. Většinu ze sta exekučně zabavených položek si přišly v sadách vylosovat, a to za nižší cenu, než určil soudní znalec. „V případě, že se zajistí větší množství věcí, které nemají příliš velkou hodnotu, přistupuje se k tomu, že se vytvoří sady věcí, které by spolu měly nějak souviset,“ vysvětlil prezident Exekutorské komory Jiří Prošek. 

V praxi si třeba zájemce o televizi musí přibrat ještě dvě kytary, pár vycházkových holí, amatérský obraz, vysavač, dva fotoaparáty a sedm dalších věcí. „Díky tomu se toho mohou účastnit jen velcí překupníci. Draží věci za desítky tisíc, které potom rozprodávají za trojnásobek,“ podotkl právník Ondřej Závodský. 

Exekuční dražba
Zdroj: ČT24

Nabízená cena je stejná? Na řadu přichází losování

Zájemci přitom nemusejí nabídnout víc peněz než konkurence. Stačí znát heslo „shodné podání“. V případě, že nabízejí stejnou cenu, totiž rozhoduje los. A tady přichází klíčový okamžik. Do losování je přihlášeno s pořadovými čísly sedm lidí, kteří si příliš nekonkurují. Ve skutečnosti jsou z několika bazarů, přebíjet cenou se ovšem nechtějí. Mají totiž šanci, že právě losem přijdou k majetku hodně levně. Věci navíc mohou ještě na dražbě vzájemně přeprodat, k čemuž je navíc licitátor veřejně vyzve. 

Losování je podle Exekutorské komory i ministerstva spravedlnosti jen krajní řešení ojedinělých situací. „Pokud by došlo k tomu, že se účastníci dražby předem dohodnou na svém postupu a na svých podáních, potom se jedná o trestný čin,“ konstatoval náměstek ministra spravedlnosti František Korbel. 

V praxi ale takzvané shodné podání připomíná partii zkušených hráčů pokeru. „Jestliže chce někdo přihodit, tak ho ti vetešníci okřikují: 'Nepřihazuj, nebudeme z toho nic mít, pojď s námi do losu',“ poznamenal Závodský. 

Překupníci zabavené věci skupují ve velkém pod cenou (zdroj: ČT24)

Třeba souboj o 55 položek oceněných znalcem na 31 260 korun se tak zastavil na 23 tisících. A vítěz losování vybírá od kolegů peníze na zaplacení. Přestože od letoška mohou exekutoři dražit transparentně přes internet, stále končí dražby i tímto způsobem.