Ceny bytů v Číně letí vzhůru, málokdo si je může dovolit

Šanghai – Čínská vláda se už více než rok, a zatím nepříliš úspěšně, snaží zasáhnout do trhu s nemovitostmi v zemi. Miliony pochybných hypoték a spekulace s domy a byty ženou jejich ceny stále výš. Podmínky pro získání hypoték se sice zpřísnily, růst cen nemovitostí to ale v Číně nezastavilo.

Bydlení v centru Šanghaje se stalo pro normální smrtelníky nemyslitelným. Symbolem raketového hospodářského růstu Číny se stala čtvrť Pudong. Před dvaceti lety tady nebylo téměř nic, pouze pár starých továren a skladišť. Dnes se tady staví nejvyšší budovy v zemi a za nemovitosti se účtují nejvyšší ceny. 

Metr čtvereční na této adrese stojí 320 tisíc korun. Majitelé místních bytů jsou často z jiných provincí a nebydlí tady. Byty koupili jako investici. Trh manipulují i místní vlády, které vydělávají na často ilegálním prodeji kolektivní půdy developerům.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

„Celé to zkolabuje. Zabýval jsem se spekulacemi a vždycky je to stejný průběh. Také tady dojde ke státní finanční a hospodářské krizi. Trh s nemovitostmi je stroj, který mění majetek mnoha lidí v majetek jen několika málo osob. Vláda by měla změnit celou strukturu a trh by měl být regulován,“ míní expert na nemovitosti Ie Sien-žung.

Peking se neobává pouze krachu trhu nemovitostí. Současná situace prohlubuje již tak obrovský rozdíl mezi chudými a bohatými v zemi. A to může, jak už se v tomto případě několikrát stalo, vest k dalším sociálním nepokojům.