EU nejspíš přece jen schválí rozpočet a vyhne se provizoriu

Brusel – Evropská unie zřejmě nakonec těsně unikne rozpočtovému provizoriu. Šéfové frakcí Evropského parlamentu (EP) se dnes dohodli, že europoslanci budou o rozpočtu hlasovat 15. prosince ve Štrasburku a většina z nich se vysloví pro návrh. ČTK to dnes uvedla s odvoláním na důvěryhodný diplomatický zdroj.

Jednání o rozpočtu zkrachovala v polovině listopadu kvůli neshodě europoslanců se členskými státy. Především Británie a Nizozemsko nechtěly přistoupit na požadavek EP, aby se poslanci účastnili od poloviny příštího roku debat o novém dlouhodobém rozpočtu pro roky 2014 až 2020. Členským zemím se nelíbil ani návrh poslanců na uvolňování mimořádných výdajů.

Zákonodárci se nakonec smířili s požadavkem národních vlád na nárůst výdajů o 2,9 procenta ve srovnání s letošním rokem a ustoupili od svého požadavku na šestiprocentní růst. Výši výdajů již schválil i rozpočtový výbor Evropského parlamentu.

Poslanci s členskými státy se už ale údajně dohodli, že své požadavky na účast při debatách o dlouhodobém rozpočtu a o systému uvolňování mimořádných výdajů oddělí od samotného projednávání rozpočtu pro rok 2011. Oba požadavky by se tak měly řešit později, přičemž zákonodárci už údajně slíbili ústupky v případě uvolňování mimořádných výdajů a státy jim nakonec dovolí účastnit se debat o rozpočtu 2014-2020.

Mimořádné výdaje jako na Galileo

Mimořádné výdaje mohly v době před Lisabonskou smlouvou činit maximálně tři setiny procenta evropského HDP a státy o nich rozhodovaly kvalifikovanou většinou. Díky tomuto postupu mohla unie například uvolnit peníze na financování projektu Galileo nebo přispět miliardou eur na potravinovou pomoc v rozvojových zemích.

Europoslanci původně navrhovali, aby postup schvalování mimořádných výdajů zůstal stejný i do budoucna. Proti jsou ale některé členské státy, které chtějí, aby případné mimořádné výdaje musely země schválit jednomyslně, což se jim také nejspíš podaří prosadit.

Kromě europoslanců musí rozpočet schválit ještě členské státy. Středeční jednání velvyslanců EU ale naznačilo, že by národní vlády měly dát rozpočtu zelenou. Podle zdroje ČTK drtivá většina velvyslanců hlasovala pro rozpočet a zdrželi se pouze Nizozemci.