Japonsko se spolehne na „abenomiku“ a nakrmí hospodářství penězi

Tokio – Japonská vláda schválila plán ekonomických reforem, které v minulých měsících postupně představoval premiér Šinzó Abe. Série reformních kroků by měla oživit dlouhodobý růst stagnující ekonomiky, na finanční trhy ale záměry vlády větší dojem neudělaly. Abe přitom slíbil, že další opatření předloží po červencových volbách do horní komory parlamentu. Od nového ekonomického směru přezdívaného „abenomika“ očekává, že přinese „dobrou náladu“ na trhy, a ta se promění v trvalejší růst spotřeby, práce a příjmů.

Plánované reformy tvoří „třetí pilíř“ premiérova plánu na oživení ekonomického růstu. Prvními dvěma pilíři jsou rozsáhlé státní výdaje a extrémně uvolněná měnová politika centrální banky.

Navrhovaná prorůstová opatření zahrnují vytvoření zvláštních ekonomických zón, které by přilákaly zahraniční podniky, pobídky pro soukromé investice, podporu inovací, deregulaci některých sektorů a opatření pro zvýšení zaměstnanosti žen. Premiér slíbil, že jeho politika zajistí tříprocentní růst příjmů ročně a vymýtí cenovou deflaci, která brzdí oživení ekonomiky již dvě desetiletí.

Šinzó Abe
Zdroj: ČT24

Abe poukázal na první pokroky, jichž nová fiskální a měnová politika při potlačování dlouhodobé stagnace dosáhla – japonská ekonomika v prvním čtvrtletí nabrala tempo a v celoročním přepočtu vzrostla o 4,1 procenta. Pomohl jí zejména vývoz, který těžil z prudkého oslabení jenu, který byl reakcí na razantní uvolnění měnové politiky.

Ekonomice pomohlo i zlepšení spotřebitelské a podnikatelské důvěry, kterou podpořila nová politika vlády a centrální banky. Abe nicméně zdůraznil, že k udržení ekonomické dynamiky jsou nutné dalekosáhlé změny.

Investory neuspokojil

Japonský akciový trh přesto není s obsahem reforem spokojený a v posledních dnech prudce klesá. Investorům se nelíbí, že vláda nenavrhla snížení daně z firemních zisků ani liberalizační kroky na trhu práce a v zemědělském sektoru. V reakci na to kabinet do balíku zařadil návrh na daňové úlevy pro firmy, které investují do nového kapitálového vybavení a výrobních zařízení.

„Růstová strategie, o níž jsme dnes rozhodli, bude jen startovním bodem,“ prohlásil Abe po zasedání vlády. „Zajistíme politickou stabilitu a na podzim spustíme druhé kolo této strategie,“ dodal předseda vlády.

Podle ekonomů je přirozené, že se vláda před volbami bude vyhýbat kontroverzním opatřením a je nutné jí dát čas. „Bude obtížné uvolnit regulaci v krátké době, protože je nutné přesvědčit ty, kdo jsou proti tomu. Důležité je, že vláda neustále vysílá signály, že pracuje a prosazuje reformy,“ myslí si ekonom Mizuho Research Institute Jasuo Jamamoto.