Provize po reformě penzí zaplatí lidé, poradci nesouhlasí

Praha – Návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), aby po zavedení penzijní reformy platili finančním poradcům za výběr fondu lidé, se nelíbí Unii společností finančního zprostředkování a poradenství (USF). Lidé prý na to nejsou připraveni. „Čeští spotřebitelé si ještě neuvědomují, že je to služba jako kterákoliv jiná,“ tvrdí generální ředitel OVB Allfinanz Michal Knapp.

Unie tvrdí, že by měly penzijní společnosti platit určité procento z výnosů spoření po určité době na účet poradce. Šlo by o procento z částky, která připadne penzijní společnosti v rámci spravování svěřených peněz. Ministr Drábek ale počítá s tím, že by v rámci minimalizace nákladů měly penzijní společnosti zakázáno vyplácet finančním zprostředkovatelům jakoukoliv formu provize. Při porušení tohoto zákazu by přišly o licenci. Úhradu za zprostředkování smlouvy by tak hradil přímo člověk, který se na poradce obrátí.

Slovensku se placení za poradce nevyplatilo

Předseda Poradního expertního sboru ministra financí a ministra práce a sociálních věcí Vladimír Bezděk:

„Systém vede k tomu, že se roztočí provizní spirála, kdy během roku se začíná s provizemi na úrovni x a končí se s několikanásobkem x.“

Systém provizí placených penzijními společnostmi vedl na Slovensku k tomu, že provize postupně rostly a neúměrně zatěžovaly penzijní systém. Poplatková struktura se tak několikanásobně zvýšila. Bezděkova komise proto na jaře navrhla, že by účty spořících lidí spravovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), a ty by tak byly pro penzijní společnosti anonymní.    

„ČSSZ ovšem nemá dostatek odborníků na to, aby lidem dostatečně zprostředkovala jednotlivé investiční strategie,“ upozornil předseda představenstva USF Igor Bielik. To by podle něj vedlo k tomu, že by lidé investovali pouze do státních dluhopisů. Penzijní reforma by tak podle něj nesplnila svůj účel.