Šéf Fedu naznačil omezení nákupu dluhopisů, pražská burza se propadla o 2,95 %

Londýn - Akciové trhy v Asii i v Evropě výrazně klesaly po vyjádření, že americká centrální banka (Fed) by letos mohla začít omezovat svou uvolněnou měnovou politiku, tedy například omezit a časem úplně zastavit nákup dluhopisů. Tím by se omezil přísun levných peněz na světové trhy. K poklesu trhů došlo v Asii, západní Evropě a rekordním téměř dvouprocentním poklesem reagovala i pražská burza. Všeobecně světové akcie dnes odepsaly 2,95 procenta. Cena zlata se ve světě propadla pod 1 300 dolarů za troyskou unci a sestoupila na minimum za téměř tři roky.

Fed se sice ve středu rozhodl pokračovat v dosavadní podpoře domácí ekonomiky, která spočívá především v nákupu dluhopisů za 85 miliard dolarů měsíčně. Šéf Fedu Ben Bernanke ale také řekl, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne Fed zřejmě letos omezovat nákupy dluhopisů a do poloviny příštího roku je zcela zastaví. Bernanke upozornil, že od zastavení nákupů dluhopisů do začátku zvyšování úrokových sazeb zřejmě uplyne „značná“ doba.

  • „Pokud příchozí data naznačují, že ekonomika je schopná udržet rozumné tempo, zmírníme tlak na plynový pedál a budeme postupně snižovat nákupy. Každý krok je ale potřeba zvážit - třeba přibrždění zvýšením krátkodobých sazeb je ještě daleko,“ řekl Bernanke.

Základní úrokové sazby chce Fed podle Bernankeho nechat blízko nuly, dokud se nepodaří zkrotit nezaměstnanost pod hranici šesti a půl procenta.

Světové finanční trhy, potýkající se s oslabováním ekonomik, dosud těžily z přílivu levných peněz, které do oběhu dostával právě Fed nákupem dluhopisů. Omezení této pomoci by mohlo vyvolat nejistotu ohledně dalšího směřování nejen amerického hospodářství, ale i ostatních světových ekonomik.

Pražská burza klesla o 2,93 procenta (zdroj: ČT24)

Bernankeho vystoupení poslalo Wall Street o 1,4 procenta níže. Nepomohla ani ujištění, že americká centrální banka bude zatím pokračovat v dosavadní podpoře domácí ekonomiky a nadále počítá s uvolněnou měnovou politikou včetně nákupů dluhopisů.

  • Podle některých analytiků je reakce akciového trhu na Bernankeho prohlášení přehnaná a investoři by měli využít nynější pokles jako příležitost k levným nákupům.

Po vyjádření šéfa Fedu padají akcie v Asii i v Evropě

Jako první na oznámení Fedu ze světových trhů zareagovaly burzy v Asii. Ukazatel MSCI pro trhy v rozvíjejících se zemích dnes klesl o více než tři procenta. Akcie v Tichomoří s výjimkou Japonska zaznamenaly největší jednodenní propad od konce roku 2011.

Po propadu Wall Street a asijských trhů se všeobecnému útěku od rizika nevyhýbají ani evropské burzy. Západoevropské burzy po včerejším oznámení Fedu zaznamenaly prudký pokles, hlavní index západoevropských akcií FTSEurofirst 300 dnes dopoledne odepisoval 1,75 procenta.

Rekordní pokles v Praze: index PX ztrácí skoro 3 %

Po dvou dnech zanedbatelného růstu tak opět začala klesat i pražská burza, ztratila 2,93 procenta. Index PX poprvé od loňského srpna uzavřel pod 900 body, a to na 898,23. Nejvýrazněji se propadly akcie těžařské NWR, které oslabily o téměř 17 procent. Náladu trhů nedokázal zlepšit ani výraznější růst indexu nákupních manažerů v průmyslu Německa i celé eurozóny.

Dnešní vývoj indexu PX
Zdroj: ČT24/bcpp.cz