ČTÚ proti operátorům: Nejvýnosnější pásmo získá nový hráč

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) neustoupí požadavkům nynějších operátorů. Část nejlukrativnějších kmitočtů v pásmu 800 MHz dostane v nově připravované aukci nový hráč. Operátoři mu navíc budou muset umožnit tzv. národní roaming ve stávajících sítích GSM a 3G. Telefónica chce aukci napadnout u soudu. Novou podmínku označili operátoři už dříve za diskriminační. První neúspěšné aukce se účastnil Vodafone, T-Mobile a společnost PPF.

„Zachování podmínek aukce tak, jak jsou nyní navrženy, by pro naši společnost celý obchodní případ velmi zkomplikovalo. Současné podmínky považujeme za nevyvážené a pokud by zůstaly tak, že budou zvýhodňovat jeden subjekt, museli bychom zvážit veškeré možnosti, tedy i případnou stížnost Evropské komisi na nedovolenou podporu,“ řekl mluvčí Hany Farghali.

Vodafone a T-Mobile si nejdřív chtějí prostudovat vypořádání připomínek, které má přes 220 stran. „Úřad navrhuje nepřiměřený zásah do trhu a své kroky jakkoliv neodůvodňuje. Navržené změny nenapomáhají tomu, aby nová aukce opět neskončila krachem,“ uvedl ředitel pro regulaci Vodafonu Richard Stonavský.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Capital Pictures

Předchozí aukci kmitočtů pro sítě LTE vypsanou loni musel ČTÚ letos v březnu kvůli průtahům a vyšroubované ceně ukončit. Důvodem byly špatně nastavené podmínky. Cena dosáhla nereálných 20 miliard korun, což by paradoxně znamenalo zvýšení cen pro konečné zákazníky. Úřad již oznámil podmínky nové aukce.

Vláda minulý týden úřadu uložila, aby podmínky aukce umožnily vstup čtvrtého mobilního operátora. O vstup na trh se dosud zajímala jen PPF, ale podle nového předsedy ČTÚ Jaromíra Nováka by se mohly přihlásit další firmy.

Telefonování
Zdroj: ČT24
  • Navrhované podmínky po úpravách například umožňují, že operátoři, kteří získají kmitočty v aukci, je mohou následně dál prodat. „To podle nás nahrává spekulativnímu chování během aukce,“ uvedl ředitel pro regulaci Vodafonu Richard Stonavský.
  • Nově úřad určil maximální objem kmitočtů, které operátoři mohou vydražit v pásmu 800 MHz, a to deset MHz, tedy třetinu nabízeného spektra.
  • Novinkou je také zrušení různé procentní výše příhozů na jednotných pět procent vyvolávací ceny. To má zaručit anonymitu přihazování, po které po minulé aukci volala hlavně PPF.
ČTÚ
Zdroj: ČT24

ČTÚ chce aukci frekvencí v pásmech 800, 1 800 a 2 600 MHz vypsat na konci července. S příjmem z prodeje kmitočtů nejméně ve výši sedm miliard korun počítá letošní státní rozpočet.