Americký finanční regulátor míří i do nebankovního sektoru

Washington – Relativně nová americká regulační rada založená v roce 2010 zkouší svou sílu. Poprvé se totiž rozhodla zaměřit se na nebankovní společnosti – americkou pojišťovnu American International Group (AIG) a finanční divizi koncernu General Electric označila za „systémově důležité“, tedy tak velké, že jejich případný pád by mohl destabilizovat celý finanční systém. Obě společnosti proto budou pod větším dohledem americké vlády a budou muset dodržovat podobné kapitálové požadavky jako banky.

Krok Rady pro dohled nad finanční stabilitou, která vznikla v reakci na finanční krizi s cílem vytvořit pravidla, jež by měla opakování krize zabránit, neznamená, že dotyčným podnikům nyní hrozí nějaké finanční problémy.

V důsledku rozhodnutí Rady nicméně budou muset AIG a GE Capital zvýšit kapitálové rezervy na krytí případných ztrát, omezit aktivity s půjčenými penězi a podrobit se inspekcím. Kromě toho se ocitnou pod dohledem americké centrální banky (Fed).

„Toto označení pomůže chránit finanční systém a obecněji ekonomiku od těch rizik, která přispěla k finanční krizi,“ věří americký ministr financí Jacob Lew. Ten je členem FSOC spolu s dalšími šéfy amerických finančních regulátorů a guvernérem americké centrální banky Benem Bernankem.

Pro sektor finančních služeb není označení obou podniků překvapením. AIG se v roce 2008 dostala do existenčních potíží po pádu obří investiční banky Lehman Brothers. Vzhledem k provázanosti AIG s řadou dalších bank hrozil kolaps globální finanční architektury. Americká vláda pak do pojišťovny v dalších měsících postupně nasypala zhruba 182 miliard dolarů (asi 3,6 bilionu korun) výměnou za podíl v ústavu.

USA požadují, aby největší banky v zemi měly přísnější poměr zadluženosti

Americké regulační orgány navrhují zvýšit pro největší banky v USA minimální kapitálový požadavek, který ukazuje zadluženost, na dvojnásobek globálního standardu. Zpřísněný limit má platit pro osm největších amerických bank - JP Morgan Chase & Co, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo & Co, Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon Corp a State Street Corp.

Tzv. Basel neboli Basilej III pravidla, která nyní Evropa, Asie a USA zavádějí do praxe, vyžadují pro poměr vlastních zdrojů na celkových aktivech, takzvané leverage ratio, minimum tři procenta. Americké úřady pro osmičku bank navrhují minimální poměr šest procent. 

Požadavek na minimální poměr bankovního kapitálu k aktivům má zamezit nadměrnému zadlužování bankovního sektoru. Jednou z klíčových příčin finanční krize let 2007 až 2009 bylo vybudování nadměrné zadluženosti v rozvahách bank i mimo ně.