S&P zatloukla další hřebíček do portugalské rakve

New York / Lisabon – Stane se Portugalsko další padající kostičkou v dominu zachraňovaných zemí eurozóny? Má k tomu nakročeno. Důvěra v něj pomalu opouští i mezinárodní ratingovou agenturu Standard & Poor's (S&P). Ta varovala před možným snížením úvěrového hodnocení Portugalska, konečné rozhodnutí o snížení nynější známky A- čeká během následujících tří měsíců. Portugalský premiér nicméně v souvislosti s tímto oznámením znovu zdůraznil, že jeho země nehodlá požádat o pomoc své zahraniční partnery, své problémy vyřeší sama. Obstruovat potřebné reformy nehodlají na rozdíl od jiných zemí ani odbory.

I po případném snížení by měl portugalský rating zůstat v investičním pásmu. Tím se už od jara nemůže pochlubit například Řecko. Poté, co koncem dubna snížila S&P první černé ovci eurozóny hodnocení BBB+ na BB+, zůstává ve spekulativním pásmu.

Lisabon čelí nyní intenzivnímu tlaku finančních trhů. Ty předpokládají, že po záchraně Řecka a Irska bude Portugalsko další na řadě, kdo požádá o zahraniční pomoc. „Investoři nevěří, že Portugalci budou schopni snižovat rozpočtové deficity, portugalská vláda si bude muset i do budoucna velmi půjčovat. Takže situace je skutečně napjatá a eurozóna tlačí na to, aby Portugalsko přistoupilo na přijetí pomoci,“ míní analytik společnosti X-trade Brokers Jaroslav Brychta.

Portugalsko a Belgie mají nakročeno do dluhové pasti (zdroj: ČT24)

Portugalsku se sice minulý týden podařilo schválit úsporný rozpočet, má ale stále velice slabou ekonomiku. Navíc podle agentury S&P zatím příliš nepokročila v prorůstových reformách. „Problémy Portugalska spočívají v tom, že na rozdíl od podobných zemí v letošním roce zaspalo a nezlepšilo svoji rozpočtovou situaci,“ připomněl v rozhovoru pro ČT24 ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Portugalsko pomoc odmítá

„Zaprvé zde není žádný tlak, proč usilovat o záchranu,“ zopakoval dnes portugalský premiér José Sócrates. „Nepotřebujeme žádnou pomoc. Budeme dělat vše, co můžeme vlastními silami,“ dodal s tím, že růst požadovaných výnosů z dluhopisů, který Portugalsku v poslední době znesnadňuje obstarávání peněz na finančních trzích, postihl i další evropské země.

Pomocnou ruku menšinové portugalské vládě chtějí na rozdíl od mnoha dalších zemí podat i odbory. Podle náměstka generálního sekretáře silné organizace UGT Pedra Roqueho budou odboráři usilovat spíš o to, aby byli součástí jednání o úsporných opatřeních, než o přímou konfrontaci. „Ukázali jsme, že jsme jednohlasně proti těmto opatřením, ale teď chceme být součástí jednání a diskuse, aby další potenciální balíček opatření nebyl zhoubný,“ upozornil.

Ekonomové ani investoři přesto prohlášením, že se Portugalsko obejde bez pomoci, příliš nedůvěřují. Například Irsko odmítalo potřebu zahraniční sanace ještě několik hodin předtím, než o ni požádalo.

Portugalsku hrozí návrat do recese

Portugalská vláda očekává, že tamní ekonomika letos vzroste nejméně o 1,3 procenta především díky sílícímu vývozu. Loni se přitom portugalské hospodářství propadlo o 2,6 procenta. Hůře ovšem vypadá situace v příštím roce, to by měl hrubý domácí produkt podle vládní predikce vzrůst kvůli úsporným opatřením jen o 0,2 procenta. Mnozí ekonomové se však shodují s S&P na tom, že se země vrátí zpět do recese. Ratingová agentura varuje, že by hospodářství Portugalska mohlo propadnout nejméně o dvě procenta.

José Socrates
Zdroj: ČT24