Ve stavebnictví se množí „bílí koně“. Jejich počet stoupá v recesi

Praha - S recesí české ekonomiky roste i počet takzvaných „bílých koňů“ - nastrčených lidí, na které podnikatelé převádějí firmy, aby nemuseli splácet jejich dluhy. Setkávají se s tím hlavně stavaři - jejich obor už je v krizi pět let.

Do české pobočky firmy Raab Kaarcher před časem přišly žádosti o dodání stavebního materiálu v hodnotě zhruba 400 tisíc korun. Objednal si ho odběratel, kterého společnost léta znala, a tak její vedení nepředvídalo žádné potíže. Poté však došlo k prodlení, a když bylo zažádáno o zaplacení, bylo Raab Kaarcher oznámeno, že odběratelská firma byla prodána.

Po příjezdu do sídla nového majitele navíc vyšlo najevo, že tam nebydlí on, nýbrž jeho prarodiče a sám údajný vedoucí je nezaměstnaný. Nebyl si dokonce vědom ani toho, že by si koupil nějakou firmu. Jeho přítel mu akorát sdělil, že si jde podepsat smlouvu o půjčku. Nedobrovolný podnikatel nakonec sám v dopise přiznal, že je pouze bílý kůň a peníze na zaplacení nemá. Firma se obrátila na policii, ta ale případ odložila a věřitel tak nedoufá, že svých 400 tisíc korun ještě někdy uvidí. 

Prokázat úmysl případného pachatele je však velmi složité. Policie si samostatné statistiky o takových případech nevede, podle pojišťoven pohledávky ale - zejména ve stavebnictví - během recese stouply. A to zejména u malých a středních podniků. 

"Bílí" koně ve stavebnictví přibývají (zdroj: ČT24)

Podobnou zkušenost se svým odběratelem má i pražská firma Cortrade. „Poslali nám osnímkovaný doklad o podání příkazu do banky, který nebyl realizovaný a dotyčný si poslal firmu do insolvence a vesele si podniká v jiné firmě,“ popsal zkušenost jednatel Stanislav Petrášek. 

Podle Petráška by pomohlo, aby podnikatelé, kteří přivedou firmu do krachu, dostali na několik let zákaz činnosti. S tím už od příštího roku počítá zákon o obchodních korporacích. Stejně ale nezabrání tomu, aby podnikatelé třeba naoko zakládali firmy na své příbuzné.