Ztrácí padělatelé zájem o českou korunu?

Praha - Za prvního půl roku bylo zadrženo celkem 1 349 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Zajímavější než tato čísla je však fakt, že meziročně jde o 43procentní pokles. Ve stejném období loni bylo v tuzemsku podle České národní banky (ČNB) nalezeno 2 368 padělků.

Největší podíl na padělcích mincí a bankovek mají stále české koruny, celkem jich bylo 956. Ve stejném období loni to přitom bylo 2 011 kusů. Počet padělků v dolarech klesl ze 42 na 29. Naopak v případě eur počet padělků stoupl na 323 z 284 v loňském prvním pololetí.

Kromě toho zadržela centrální banka za pololetí 437 napodobenin, za stejné období loni to bylo 420. Napodobeniny jsou většinou na rozdíl od padělků vyrobeny za jiným účelem než udáním do oběhu. Jsou to například filmové rekvizity, učební pomůcky nebo reklamní předměty.

„Padělatelství se daří, dařilo a vždy se nejspíš dařit bude,“ potvrdila Martina Luňáková z kriminalistického ústavu Policie ČR Praha.

Podrobnosti o padělcích najdete na internetových stránkách ČNB.

Euro se padělá až čtyřikrát více

V celé zemi bylo ke konci loňského roku v oběhu 2,17 miliardy bankovek a mincí. Hodnota peněz v oběhu činila 422,7 miliardy. Na jednu padělanou či pozměněnou bankovku připadlo tak zhruba 100 000 kusů pravých. Například ve srovnání s unijním eurem je počet výskytu padělků u koruny tři až čtyřikrát nižší.