Komerční bance klesal zisk dvouciferným tempem

Praha - Komerční bance se během prvního pololetí meziročně propadl čistý zisk o 17 procent na 6,3 miliardy korun. Naproti tomu objem úvěrů poskytnutých klientům Skupiny KB vzrostl o 4,1 procenta na 475 miliard korun. Přitom šéf banky Henri Bonnet, který dnes končí ve funkci, označil výsledky za solidní. Bonneta od pátku nahradí Albert Le Dirac'h. Analytici však uvádí, že proti předpokladům si banka polepšila.

Komerční bance klesly i celkové provozní výnosy, konkrétně meziročně o 8,3 procenta na 15,5 miliardy korun. Pokles byl ovlivněn několika jednorázovými položkami zaúčtovanými v loňském roce. Patřil mezi ně prodej podílu v Českomoravské záruční a rozvojové bance a výnosy z úpravy dluhopisového portfolia Penzijního fondu KB, která předcházela jeho transformaci.

Výsledky Komerční banky nejsou tak špatné

Tomáš Tomčány, analytik Patria Direct: „Komerční banka předčila odhady výsledkem za druhé čtvrtletí roku na všech úrovních, zejména lepší úrokový výnos považujeme za dobrou zprávu. Náklady rizik také dosáhly nižších úrovní proti odhadům, zejména pak v retailovém segmentu. Čistý zisk předčil konsenzus o 3,2 procenta. Celkově považujeme představené výsledky za mírně lepší.“

Günter Hohberger, Erste Bank: „Výsledky Komerční banky za druhý kvartál mírně překonaly odhady. Čistá úroková marže se stabilizovala na 2,65 procenta. Mírně nad našimi odhady byly provozní náklady, meziročně ale klesly. Cílovou cenu pro akcie Komerční banky máme nastavenou stále na 4 600 korunách.“

Nízké úrokové sazby nastavené ČNB českým bankám ukrajují zisk

Finančnímu domu uškodily také velmi nízké tržní úrokové sazby, a to přesto, že u úvěrů a vkladů stoupaly. Čisté úrokové výnosy tak meziročně klesly o 4,2 procenta na 10,6 miliardy. Úrokové výnosy byly také ovlivněny prodejem rizikovějších aktiv - státních dluhopisů zemí jižní Evropy v letech 2012 a 2013.

V úterý pak své výsledky představila Česká spořitelna. I když v prvním pololetí dosáhla čistého zisku přes osm miliard korun, meziročně to bylo téměř o procento méně. ČSOB zveřejnění hospodaření teprve čeká, je naplánováno na 8. srpna.

Société Générale
Zdroj: Jacques Brinon/ČTK/AP Photo

Naopak se dařilo matce Komerční banky, druhé největší francouzské bance Société Générale. Její čistý zisk stoupl ve druhém čtvrtletí na více než dvojnásobek proti stejnému období před rokem. Růst zisku vysvětlila lepšími výsledky v obchodování s cennými papíry.