Odmítáš pomoc Řecku? Sbal si kufry, vybídli Brazilci svého zástupce u MMF

Washington – Brazílie otočila a finanční pomoc Řecku podporuje. Odvolala dokonce svého zástupce, který kritizoval rozhodnutí Mezinárodního měnového fondu a při hlasování pro další finanční podporu zadlužené země nezvedl ruku. Podle brazilské vlády nebylo jeho vyjádření v souladu s názory země.

Další půjčka pro Řecko v hodnotě 1,7 miliardy eur - tento obnos schválil zadlužené jižní zemi Mezinárodní měnový fond. Celkově už tak do země z fondu doputovalo skoro 28,5 miliardy eur. Měnový fond ale za svá rozhodnutí sklidil kritiku. Nespokojený Brazilec mluvil pouze sám za sebe, přesto byl ihned odvolán.

Paulo Batista, bývalý zástupce Brazílie u MMF

„Řecký reformní program je špatný a zemi hrozí platební neschopnost. Předpoklady růstu a dluhové udržitelnosti jsou nadále nadmíru optimistické.“

Brazílie Řecko podpoří - přimluvil se ministr financí

Brazilský ministr financí Guido Mantega ve čtvrtek telefonoval s ředitelkou MMF Christinou Lagardeovou, aby jí vysvětlil, že zástupce Brazílie Paulo Nogueira Batista kritizoval dodatečnou pomoc pro Řecko bez pověření vlády. Podle Lagardeové ji Mantega ujistil, že Brazílie zemi podporuje a stejně tak řecký program.

Brazilská vláda v minulosti kritizovala některá z přísných fiskálních opatření uložených zadluženým evropským zemím. Podle ní přísné omezení výdajů zpomaluje ekonomické oživení Evropské unie.

Řecká ekonomika jede podle očekávání - podle ministerstva financí je to úspěch

„V září nás čekají obtížná jednání a kontroly, ale jsem optimista. Zatím si naše ekonomika vede podle očekávání. Příjmy z cestovního ruchu jsou dokonce lepší, než jsme čekali. A zdá se, že to vydrží,“ vysvětluje řecký ministr financí Yannis Stournaras.

Bureš: Problémy bude Řecko cítit ještě dlouho po odeznění recese

„Je hodně tvrdé a hodně nezvyklé, aby některá část hospodářské měnové unie byla tak dlouhou dobu v recesi, zatímco jiné kouty zažívají období rekordně nízké nezaměstnanosti. Toto je velmi nezvyklé a v řecké společnosti roste výrazně sociální napětí, chudoba a sociální vyloučení – to jsou věci, které Řecko budou trápit ještě dlouho po odeznění recese,“ komentoval situaci hlavní ekonom Ery Jan Bureš.