Úspory a zase úspory. Řečtí boháči přijdou o bodyguardy zdarma

Atény – Bohatí Řekové, kteří měli kvůli obavám z útoků anarchistů k dispozici zdarma policejní bodyguardy, o svou výhodu přijdou. Ministerstvo vnitra se k tomuto kroku rozhodlo v rámci úsporných plánů vlády. Ta se snaží splnit rozpočtové cíle stanovené mezinárodními věřiteli. Informoval o tom britský list The Independent. Změna se dotke Řeků s čistým ročním příjmem vyšším než 100 tisíc eur (2,6 milionu korun).

Policista fungující jako bodyguard má měsíčně stát 2 000 eur (52 tisíc korun) a denní poplatek za použití hlídkového vozu má být 50 eur (1300 korun). Nová pravidla ovšem musí ještě odsouhlasit ministerstvo financí.

Ze soukromých občanů dosud bodyguardy zdarma užívali zejména prominentní podnikatelé či novináři, kterým bylo v minulosti vyhrožováno útokem. Kvůli finanční krizi, která Řecko velmi tvrdě zasáhla, musí ale i policie šetřit.

„Jde o snahu získat zpátky náklady vynaložené na policejní práci. Zároveň tak chceme podpořit penzijní fond pro řecké policisty,“ uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení. Odmítlo ale upřesnit, kolik mužů zákona dosud jako ochranka pracovalo i jak velká částka se tímto opatřením ušetří.

Podle Christose Fotopulose, předsedy Řecké asociace policejních důstojníků, je potřeba zároveň celý systém zreformovat. „Nikdo vám neřekne, kolik policistů se podílí na osobní ochraně, protože ten systém je zmatený… V jiných evropských zemích se například bývalý premiér či prezident pohybují zcela bez ochranky, v Řecku je ale každá sebemenší událost doprovázena rozsáhlou policejní přítomností,“ uvedl Fotopulos.

Řekové šetřit musí

Řečtí poslanci přijali ve druhé polovině července další balíček reformních zákonů, který má zajistit úspory ve sféře veřejných služeb. Dopadne především na státní úředníky a učitele. Balíček vyvolal novou vlnu demonstrací.

  • Řecko je pod tlakem věřitelů, kteří zemi pomohli stabilizovat, když se v květnu 2010 ocitlo na hraně bankrotu.
  • Výměnou za úvěr teď ale musí realizovat další a další nepopulární škrty.