HSBC chce diplomatům uzavřít účty, rozhodnutí vyvolalo chaos

Londýn – Největší britská banka HSBC požádala více než čtyřicet diplomatických misí, aby uzavřely své účty u banky. Jedná se o jeden z kroků, který je součástí programu na snížení obchodních rizik. Píše o tom server BBC News. Britský šéf konzulárního sboru nedělníku The Mail on Sunday sdělil, že rozhodnutí vyvolalo „chaos“. Krok zasáhne třeba diplomatické zastoupení Vatikánu. S otevřením jiných účtů má diplomatům pomoci ministerstvo zahraničí.

Podle mluvčího HSBC prochází ambasády stejným hodnocením jako jiní obchodní klienti banky. „Těchto pět kritérií platí pro všechny podniky od května 2011. Naše služby pro velvyslanectví nejsou výjimkou,“ prohlásil mluvčí. Mezi kritéria patří mimo jiné likvidita, ekonomický rozvoj či ziskovost.

Podle BBC banky s velvyslanectvími jednají jako s obchodními klienty, protože si mohou brát půjčky a využívat i jiné služby. Musí také platit náklady spojené s ubytování či školné pro děti diplomatů. Někdy se ale v souvislosti s nimi uvažuje o riziku praní špinavých peněz kvůli jejich politické angažovanosti.

HSBC
Zdroj: ČT24

Diplomaty rozhodnutí šokovalo

Některé ambasády tak nyní musejí své účty přesunout během dvou měsíců jinam. Jednat se má mimo jiné o honorární konzulát Beninu a diplomatické zastoupení Papuy-Nové Guineje. „Byli jsme s HSBC 22 let. Tímto způsobem nás vystrnadit je pro nás těžká rána,“ konstatoval zástupce Papuy-Nové Guineje. Honorární konzul Beninu Lawrence Landau pak prohlásil, že se misi nedaří nalézt novou banku.

„Zastupitelské úřady zoufale potřebují banku, a to nejen kvůli pasům a vízům, ale i kvůli tomu, aby mohli kupříkladu zaplatit zaměstnancům,“ konstatoval šéf konzulárního sboru Bernard Silver. Rozhodnutí HSBC podle něj způsobilo chaos.

HSBC dostala už dříve tučnou pokutu

HSBC dostala loni od amerických úřadů pokutu skoro dvě miliardy dolarů poté, co byla obviněna z aktivit spojených s praním špinavých peněz, jehož se údajně dopouštěly drogové kartely prostřednictvím činnosti banky v Latinské Americe. Banka poté sama přiznala, že se jí praní špinavých peněz nepodařilo efektivně zabránit.

  • HSBC vzrostl za šest měsíců letošního roku čistý zisk meziročně o 22 procent na 10,2 miliardy dolarů (zhruba 199 miliard korun). Ústav těží hlavně z restrukturalizace a snižování nákladů, příjmy se ale mírně snížily. HSBC je podle tržní hodnoty největší bankou v Evropě.
  • Banka za dva a půl roku, kdy se ujal funkce současný generální ředitel Stuart Gulliver, zrušila asi 46 tisíc pracovních míst a prodala či uzavřela více než 50 svých podnikatelských aktivit.