Kdo na to má, může si koupit Tančící dům

Praha - Symbol soudobé české architektury bude na prodej. Tančící dům v Praze totiž zřejmě zamíří na trh. Unikátní dílo navrhli architekti Frank Gehry spolu s Vladem Miluničem.

Dominantu pravého břehu Vltavy vlastní společnost CBRE Global Investors, která už o prodeji začala jednat. „Můžeme potvrdit, že fond zvažuje prodej nemovitosti v souladu se svou celkovou strategií a že Jones Lang LaSalle ve zvažované transakci figuruje jako poradce,“ uvedla realitní poradenská firma Jones Lang LaSalle.

V domě jsou teď hlavně kanceláře, interiéry některých z nich přitom navrhla Eva Jiřičná. A nový majitel by tu mohl vybudovat třeba galerii nebo muzeum architektury, což by odpovídalo vizi Václava Havla, který bydlel hned vedle a na vzniku roztančeného domu se ideově podílel.

Tančící dům na prodej (zdroj: ČT24)

Unikátní design symbolizuje dvě tančící postavy Ginger a Freda. Stavba bude na trhu poprvé od roku 1996, kdy byla dokončena. „To byla opravdu jedna z prvních a nechci říct i posledních, protože moderních staveb se v Praze zrealizovalo strašně málo. A Praha tím trpí,“ míní architekt Vít Máslo.

Podle informací České televize by se prodejní cena mohla pohybovat mezi 250 až 300 miliony korun. „Budova je výjimečná především architektonickým pojetím. Je zajímavá svou polohou. Domnívám se, že to je zboží, které se v současné době na trhu uplatní,“ říká prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.