275 milionů za šest hodin: O Novou zelenou úsporám je zájem

Praha - O dotační program Nová zelená úsporám, který dnes odstartoval, je velký zájem. Za prvních šest hodin už ministerstvo životního prostřední evidovalo 1 213 žádostí za 275 milionů korun. Na podporu nízkoenergetického bydlení prozatím uvolnilo jednu miliardu korun. Dalších zhruba 800 milionů by mohlo ještě získat z prodeje emisních povolenek. A dvěma miliardami korun chce přispět i odstupující Rusnokova vláda, která vezme peníze z prostředků státního podniku Lesy České republiky. Pro stavební firmy je to ale podle kritiků příliš pozdě.

Ode dneška budou moci lidé na příspěvek na zateplení fasády žádat s novými pravidly. Dotace bude záviset na energii, kterou majitel dokáže renovací uspořit. „Program Nová zelená úsporám je nastaven motivačně,“ konstatoval Matyáš Vitík, mluvčí ministerstva životního prostředí. V předchozím kole Zelené úsporám vyplatil stát zhruba 20 miliard korun.

Lada Kolovratová, redaktorka ČT

„Stovky domácností by chtěly vyměnit stará okna za nová. Tady ovšem platí podmínka, že pokud chceme vyměnit okna a zároveň získat dotace z tohoto programu, musíme zároveň zateplit dům. Dotace se vztahuje i například na výměnu kotle. Na výměnu starého kotle za nový dostanou lidé dotace samostatně.“

Na druhé kolo zeleného programu bude zatím od ministerstva k dispozici jedna miliarda korun. „Do konce roku očekáváme dalších 800 milionů korun z výnosu z prodeje emisních povolenek,“ dodal Vitík. A programu chce pomoct i odstupující vláda až dvěma miliardami z prostředků Lesů České republiky. „On má samozřejmě něco z fondu MŽP, ale je třeba, aby tam byla nějaká jistota, nějaký polštář,“ uvedl premiér Jiří Rusnok.

Zelená energie
Zdroj: imago stock&people/ČTK/imago stock&people

Někteří odborníci ale tvrdí, že druhé kolo zelených programů začíná pozdě hlavně pro stavaře. „Lidé na jaře odkládali rekonstrukce, protože čekali na vyhodnocení programu, teď budou čekat, jestli peníze dostanou. Této sezoně Zelená úsporám spíš uškodila,“ míní ředitel Šance pro budovy Petr Holub.

„Jsou nastaveny tři úrovně podpory ve výši 30, 40 a 55 procent ze způsobilých nákladů. Těch 55 procent je za nejkvalitnější opatření a tímto způsobem se snažíme motivovat žadatele. Čili čím více udělá, tím větší podporu od nás dostane,“ vysvětlil princip dotačního programu vedoucí odboru programu Nová zelená úsporám Pavel Jakobe.

První peníze z Nové zelené úsporám by majitelé rodinných domů mohli dostat na podzim. K ukončení příjmu žádostí dojde vyčerpáním stanovené alokace, nejpozději však 29. listopadu tohoto roku. Rozhodně ale není radno podání žádosti odkládat. Jak potvrdil ČT mluvčí ministerstva Matyáš Vitík, platí zde jednoduché pravidlo – ten, kdo zažádá o dotaci dřív, má taky větší šanci, že ji nakonec dostane.

Součástí nového programu je i seznam odborných dodavatelů. To znamená, že dotaci mohou dostat žadatelé, kteří využívají legální firmy s legálními zaměstnanci.

„Stavebnictví to určitě trochu pomůže. Když si uvědomíme, že dnes se otevírá příjem žádostí, píše se polovina srpna, takže se nám to posouvá do konce roku. Takže v tom letošním roku ty efekty budou nulové,“ řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR Václav Matyáš.

Za poslední čtyři roky se stavebnictví podle Matyáše propadlo o 400 miliard. Přestože Zelenou úsporám hodnotí pozitivně, mnohem víc by přivítal, kdyby stát přišel s více veřejnými zakázkami nebo pracemi v dopravní infrastruktuře.