Praha - Bramborové lupínky mají narozeniny, slaví dokonce 160 let. Poprvé je ochutnali zákazníci v Americe, postupně se ale chipsy dostaly do celého světa. Češi je vyzkoušeli až v roce 1982. Teď největší výrobce v tuzemsku ročně připraví asi 11 tisíc tun smažené pochoutky. Průměrný Čech sní za rok asi jedno kilo.
Dneska slaví… bramborové lupínky
První chipsy vlastně vznikly omylem. Americkému kuchaři Georgeovi Crumovi totiž vrátil zákazník brambory s tím, že jsou plátky moc silné. A tak je rozezlený kuchař nakrájel tak, že je musel usmažit. Místo kritiky, kterou čekal, dostal uznání po celém světě.
Ve Spojených státech v roce 1853, u nás mnohem později
Češi je ochutnali skoro o 130 let později. Tehdy vyrobili za jednu směnu asi 60 tisíc balení lupínků. O třicet let později je to už půl milionu. „Co se tenkrát vyrábělo celý den, dokážeme hravě vyrobit za hodinu. Je to tím, že se zcela změnila technologie a celý výrobní proces je plně automatizovaný,“ vysvětluje člen představenstva firmy Intersnack Jiří Pabián.
Na českém trhu se nabízí celá řada příchutí: od tradičních slaných přes slaninové až po nové s příchutí nivy, limetky nebo octa. Dietologové ale varují. Velké množství chipsů totiž může způsobit obezitu, srdeční choroby nebo cukrovku.
Na výrobu kila chipsů je třeba asi čtyřikrát více brambor. V Česku se jich vyrobí asi 45 tisíc tun, část z nich se ale vyveze do zahraničí. Oblíbené jsou hlavně na Slovensku nebo v Maďarsku.