Dneska slaví… bramborové lupínky

Praha - Bramborové lupínky mají narozeniny, slaví dokonce 160 let. Poprvé je ochutnali zákazníci v Americe, postupně se ale chipsy dostaly do celého světa. Češi je vyzkoušeli až v roce 1982. Teď největší výrobce v tuzemsku ročně připraví asi 11 tisíc tun smažené pochoutky. Průměrný Čech sní za rok asi jedno kilo.

První chipsy vlastně vznikly omylem. Americkému kuchaři Georgeovi Crumovi totiž vrátil zákazník brambory s tím, že jsou plátky moc silné. A tak je rozezlený kuchař nakrájel tak, že je musel usmažit. Místo kritiky, kterou čekal, dostal uznání po celém světě. 

Ve Spojených státech v roce 1853, u nás mnohem později

Češi je ochutnali skoro o 130 let později. Tehdy vyrobili za jednu směnu asi 60 tisíc balení lupínků. O třicet let později je to už půl milionu. „Co se tenkrát vyrábělo celý den, dokážeme hravě vyrobit za hodinu. Je to tím, že se zcela změnila technologie a celý výrobní proces je plně automatizovaný,“ vysvětluje člen představenstva firmy Intersnack Jiří Pabián. 

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)

Na českém trhu se nabízí celá řada příchutí: od tradičních slaných přes slaninové až po nové s příchutí nivy, limetky nebo octa. Dietologové ale varují. Velké množství chipsů totiž může způsobit obezitu, srdeční choroby nebo cukrovku. 

Na výrobu kila chipsů je třeba asi čtyřikrát více brambor. V Česku se jich vyrobí asi 45 tisíc tun, část z nich se ale vyveze do zahraničí. Oblíbené jsou hlavně na Slovensku nebo v Maďarsku.