Krkonoše se mohou těšit na miliony od státu, část ukrojí i Praha

Praha - Vláda se dohodla na uvolnění dalších milionů na odstranění povodňových škod ve vybraných národních parcích, chráněných územích a Praze. Ministerstvo životního prostředí požádalo kabinet o 170 milionů korun. Většina peněz půjde do Krkonošského národního parku, který povodně poškodily nejvíce. Kolik prostředků na obnovu po velké vodě získá hlavní město, zatím není jasné - kabinet požaduje přesnější vyčíslení škod.

Největší škody vodní živel napáchal v Krkonošském národním parku - za 153 milionů korun. Povodeň navíc poničila hlavně nepojištěný majetek. Z předkládací zprávy pro vládu vyplývá, že škody se na majetku organizací ministerstva životního prostředí odhadují na 220,6 milionu korun.

Kolik peněz půjde Praze?

„Pokud jde o Prahu, tam to usnesení ukládá panu ministru pro místní rozvoj spolu s ministrem financí a případně dalším přesně vyčíslit škody, které mají být uhrazeny v rámci těchto programů,“ potvrdil premiér v demisi Jiří Rusnok. Tato specifikace dosud nebyla přesně dokončená, nicméně výše škod prý dosahuje desítek, maximálně stovek milionů korun.

Tomáš Hudeček, primátor hl. m. Prahy

„Vyčíslení škod je provedeno. Celkové škody jsou 4 miliardy korun. Dvě miliardy jsou na soukromém majetku a další dvě na majetku městském. My jsme v termínu, který je dávno za námi, předali veškeré vyčíslení škod na jednotlivá ministerstva a dále s nimi jednáme o pomocných částkách, které by městu pomohly snížit celkové škody. Pokud tam je potřeba něco zpřesnit, tak tam spolupracujeme s jednotlivými ministerstvy, osobně je navštěvuji. Není zde jakýkoli nesoulad.“

Praha mohla získat přístup k penězům už dříve, původní projednání materiálu však zablokovalo ministerstvo financí. „Ministerstva zemědělství a životního prostředí disponovala rozdílnými údaji o výši škod oproti údajům, které podle zákona o státní pomoci při obnově území poskytlo hlavní město Praha,“ vysvětlil zdržení Marek Ženkl z odboru komunikace MMR.

Komentář primátora Prahy (zdroj: ČT24)