Zátah na benzinky - inspektoři prověřili kvalitu pohonných hmot

Praha - Zničený motor automobilu a škoda desítky tisíc, i tak může dopadnout řidič, který natankuje nekvalitní pohonné hmoty. Právě na čerpací stanice se dnes zaměřili kontroloři české obchodní inspekce. Kontroly proběhly hned ve třech krajích a jejich výsledky budou známé v řádu několika dní. Celkově však počet prohřešků na pumpách klesá, podle posledních čísel nevyhovují zhruba tři procenta kontrolovaných vzorků.

Inspektoři se dnes činili hned na několika místech v Česku. V osm hodin ráno totiž vypukla hromadná kontrolní akce benzinek. Inspektoři nejprve nakoupili 4 litry paliva, aby zkontrolovali účtenku a ceny. Pak očistili tankovací pistoli a do připravených nádob odebrali jednotlivé vzorky. Ty popsali a přelepili štítky. Kontrola proběhla bez přítomnosti pojízdné laboratoře. Výsledky tak musí zpracovat laboratoř kamenná a budou známé až za tři dny. 

Ročně inspektoři zkontrolují stovky čerpacích stanic. Na nich odeberou více než tři tisíce vzorků. Od roku 2011 Česká obchodní inspekce seznam pump, které nekvalitní palivo prodávaly, zveřejňuje na svých stránkách. l to je jeden z důvodů, proč prohřešků ubylo. Zatímco ještě v roce 2001 nevyhověl každý 13. vzorek, teď je bilance mnohem příznivější. 

Závady, které kontroloři nacházejí, jsou však alarmující. A napovídají tomu, že s palivem někdo úmyslně manipuluje. Třeba ve snaze ušetřit na daních. „Může jít o případy, kdy je záměrně motorová nafta smíchána s jiným, nezdaněným produktem, nebo benzin může být smíchán s dalšími nestandardními látkami,“ říká Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu. Například minerální olej smíchaný s naftou může u nového auta zničit vstřikovací trysky, nebo dokonce celý motor. Opravy takových poruch jdou přitom do desetitisíců.   

Sýrie zamávala s cenami ropy

Nervozita, nejistota a strach z možných útoků na Sýrii způsobily, že cena ropy okamžitě vyskočila na 117 dolarů za barel, a to přesto, že Sýrie sama má ropy jen málo, sotva půl procenta světové produkce. Případný konflikt by ale zasáhl zřejmě celý region, který naopak ropným bohatstvím přímo oplývá.

Když pak Obama zmírnil slova o hrozbě útoku na Sýrii, cena severomořské ropy raketově klesala na nejnižší hodnotu za poslední dva týdny, na 111 dolarů za barel. A analytici čekají, že bude vzhledem ke zmírnění napětí na Blízkém východě ještě zlevňovat.