Milion Nizozemců splácí vyšší hypotéku, než je cena jejich domu

Amsterodam - Kdysi modelová ekonomika Nizozemí teď čelí stejnému druhu krize s nemovitostmi, která postihla Spojené státy nebo Španělsko. Banky půjčovaly na bydlení miliardy už od 90. let. Neřešily ale, jestli jsou lidé schopni své dluhy zaplatit. Kvůli ekonomické krizi ale bublina praskla a lidé nemají na nájem ani na splácení.

Svůj byt musela kvůli vysokému nájemnému opustit i výtvarnice Gidget Mau-Asam. Ironie života ji ale zanesla do opuštěných podkrovních kanceláří v budově banky ABN Amro, která zbankrotovala právě kvůli krizi. 

Opakování amerického scénáře

Kvůli trhu s nemovitostmi už zkrachovalo několik nizozemských bank včetně čtvrté největší SNS Repeal. A v ohrožení nejsou pouze finanční domy. Každý Holanďan včetně dětí a důchodců v průměru dluží 26,5 tisíce eur, a to pouze na půjčkách na bydlení. 

Realitní trh v Nizozemsku (zdroj: ČT24)

James Howat, analytik 

„Desetiletí se tady zvětšoval dluh. Banky nabízely půjčky v hodnotě 120 procent z celkové ceny domu. Lidé na tom chtěli vydělat a půjčovali si více, než museli. Teď nemají z čeho splácet.“ 

Nizozemské banky rozdaly v půjčkách na bydlení celkem přes 650 miliard eur.  Ceny nemovitostí přitom od roku 2008 klesly o pětinu. Letos se čeká další pokles, a to zhruba o pět procent. Přes milion lidí tak splácí vyšší hypotéku, než je reálná hodnota jejich domu.