Odbory: Návrh rozpočtu není prorůstový

Praha – Ministr financí v demisi Jan Fischer představil na tripartitě návrh státního rozpočtu. Klíčovým sdělením je navýšení schodku o dvě miliardy oproti původním 110 miliardám korun. Podle odborářů je tento návrh málo odvážný. Je podobný rozpočtové a hospodářské politice předchozí vládní koalice, která prý zavedla Česko k ekonomickému poklesu. Odboráři proto navrhují zvýšit výdaje i za cenu překročení tříprocentní hranice deficitu veřejných financí. Jak ale po jednání avizoval premiér v demisi Jiří Rusnok, vláda tomuto požadavku nevyhoví.

„Vyslechli jsme velmi kritická stanoviska. Nedivím se, situace v naší zemi není růžová. Nicméně snažíme se vysvětlit důvody, které nás k rozhodnutí vedly,“ řekl na tiskové konferenci premiér v demisi Jiří Rusnok. Drobnější změny v rozpočtu po jednání se sociálními partnery ovšem nevyloučil.

„Nelze samozřejmě vyhovět všem a ne všichni budou samozřejmě spokojeni. Ale myslím si, že ten rozpočet je umění možného,“ konstatoval ministr financí v demisi Jan Fischer.

„Českomoravská konfederace odborových svazů je přesvědčena, že navržený rozpočet ve svém základním konceptu udržování plánovaného schodku pod třemi procenty neodpovídá aktuálním potřebám ekonomiky České republiky,“ uvedli odboráři. Vláda by podle ČMKOS i přes omezení svého mandátu měla mnohem výrazněji přispět k obnovení ekonomického růstu a boji s narůstající nezaměstnaností.

„K aktuálnímu profinancování aktivních opatření směřujících k vyvedení ČR z vleklé ekonomické krize a k odstranění povodňových škod, vzniklých letošními záplavami, doporučuje ČMKOS zvýšit schodek rozpočtu na 3,5 procenta HDP. Vzniklý rozdíl oproti předloženému návrhu rozpočtu (zhruba 20 miliard korun) doporučuje vázat prioritně na aktivní prorůstová opatření, především investice,“ uvedla ČMKOS.

Odbory: Vláda je ohledně růstu ekonomiky příliš optimistická

Odbory rovněž nesdílejí optimismus vlády ohledně růstu ekonomiky v příštím roce. Vláda počítá v rozpočtu s růstem 1,3 procenta, ČMKOS očekává spíše stagnaci. „Jak konfederace zaměstnavatelských svazů, tak asociace odborů, tak hospodářská komora nejsou toho názoru, že by mohlo dojít k takovému zvýšení. Nehledě na to, že je nejasné čerpání ze strukturálních fondů, které toto velmi ovlivní, nejsou ujasněné daňové zákony, občanský zákoník a věci, které s ním souvisí, a podnikatelé nevědí, jak to bude. Nejistoty jsou velké a to bude mít vliv i na státní rozpočet,“ uvedl Jan Wiesner, prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

V novém návrhu rozpočtu pro rok 2014 by mělo jít více peněz hlavně do zdravotnictví, dopravy nebo na platy policistů. Miliarda korun má jít speciálně například na sanaci ostravských lagun. Zvýšit by se také měl průměrný plat státních zaměstnanců, a to o dvě procenta (v průměru o 516 korun). Podle odborů je dvouprocentní návrh na zvýšení mezd pro státní zaměstnance příliš nízký, rádi by měli vyšší.

Platba za státní pojištěnce se zvýší

Kabinet také odsouhlasil zvýšení plateb za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun. Tento návrh předloží Senátu ve formě zákonného opatření. „Ke skutečnému vyřešení situace je potřeba 10,5 miliardy korun,“ uvedla Dagmar Žitníková, z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. „Systém je v ohrožení, veškeré rezervy, které byly ve zdravotnictví, jsou vyčerpané. Pokud vláda nepřilije peníze do systému, tak některé nemocnice skončí,“ dodala.

Návrh rozpočtu počítá s navýšením mzdových prostředků ve státní správě o dvě procenta. Posílena byla navíc kapitola ministerstva vnitra o 400 milionů korun, což podle Fischera otvírá prostor pro řešení problémů s náborem nových policistů. Případné navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na rok 2014 vláda ve středu přerušila.

Zaměstnavatele na jednání tripartity pravidelně zastupuje Svaz průmyslu a dopravy. Už dříve uvedl, že prioritou při sestavování hospodaření státu by měla být zejména dopravní infrastruktura. „Oceňujeme, že se doplnily prostředky do oblasti dopravní infrastruktury, jsme rádi, že se posílily prostředky na vědu, výzkum a inovace. Překvapivě jsme nekritizovali navýšení mzdových prostředků ve státní správě, poněvadž předpokládáme, že to půjde pro učitele, navýšení počtu policistů a další potřebné složky,“ zhodnotil dosavadní jednání prezident svazu Jaroslav Hanák.

Vláda v demisi bude návrh schvalovat příští týden. Nová sněmovna se jím ale bude zabývat nejdřív 26. listopadu, kdy ji čeká první schůze po předčasných volbách.