Italové: Jsou horší i lepší časy, vždy ale potřebujeme víno

Řím - Pizza, špagety a víno. Jen málokdo si umí představit italskou kuchyni bez těchto položek. Jenže ekonomická krize dopadá i na chuťové pohárky Italů. Nemůžou si totiž dovolit utrácet, a tak šetří. Zatímco před pěti lety vypili asi 45 litrů vína na hlavu, teď je to víc než o desetinu méně.

Střední Itálie - v regionu Abruzzo sklízejí víno už víc než sto let. Pro mnoho vinařů je to doslova vášeň. Rodinný podnik Emidio Pepe je známý svou ruční sklizní a manuálním drcením hroznů. Na špatnou ekonomiku se majitel ale dívá optimisticky. „Když byla krize v Americe, tak jsem vyprodukoval jedno výborné červené víno. A bylo to skvělé. Děláte všechno, co můžete. A pokud to děláte dobře, tak se to vždycky vyplatí,“ říká stejnojmenný vlastník vinařství.

„V životě jsou vždycky lepší a horší časy. Ale v každé situaci potřebujeme víno. Pokud máme peníze, zajdeme si do restaurace. A pokud šetříme, tak si prostě otevřeme láhev vína doma,“ doplňuje sběrač hroznů Chris Leo.

Spotřeba vína na osobu

Rok         l/os.

1970         110

2007          45

2013          40

Prodejci tlačí víno do zahraničí

I přes optimismus vinařů ale spotřeba vína v Itálii postupně klesá. Zatímco před čtyřiceti lety běžný Ital vypil víc než sto litrů za rok, teď už vypije sotva třetinu. „Lépe se prodává víno v zahraničí, protože tady v Itálii je znát ekonomická krize. Proto teď dodáváme ven,“ vysvětluje prodejce vína Sofia Pepeová.

Loňská sklizeň byla podle italských vinařů jedna z nejhorší od roku 1950. Podle odhadů by ale ta letošní mohla být o desetinu vyšší - sesbírat by se mělo až 45 hektolitrů vína.

Krize omezuje Italy v konzumaci vína (zdroj: ČT24)