Problémy s motory můžou zpozdit dodávky obřích airbusů

Londýn – Britský Rolls-Royce nemá na skladě nové motory, kterými by nahradil ty vadné v některých letounech A380. Proto požádal o pomoc Airbus. Rolls-Royce chce, aby mu výrobce letadel vrátil motory, které mu v minulosti dodal. To by mohlo znamenat další zpoždění dodávek obřího letounu A380.

Nehoda letounu A380 společnosti Quantas ohrozila čtyři stovky lidí na palubě. Přiměla proto australské aerolinky, aby na čas odstavily všech šest těchto typů letadel. Denně tak přijdou o milion dolarů. Příčinou havárie byla vada motoru, který Airubusu dodává právě Rolls-Royce. Ten začal vadné motory vyměňovat, ale nemá jich dostatek.

Podle společnosti Rolls-Royce byla příčinou havárie ze začátku listopadu vadná součástka, která způsobila vznícení oleje v motoru. Kromě společnosti Quantas odstavily tři ze svých jedenácti letounů i Singapore Airlines. „Objevili jsme lehké anomálie na třech motorech. Olej je tam, kde by neměl být,“ uvedl ředitel Qantas Alan Joyce.

Problémy obřího airbusu (zdroj: ČT24)

Kvůli kontrolám motorů a jejich výměně se můžou zpozdit dodávky nových letounů A380. Airbus se chystá v roce 2011 dodat až 22 obřích letounů. S dodržením termínů má ale problémy od samého začátku. V současnosti eviduje 234 objednávek, u odběratelů je ale zatím jen zhruba čtyřicet strojů.