Volkswagen Hippie končí svou slavnou éru

Rio de Janeiro - V Brazílii končí výroba nejdéle vyráběného vozu na světě. První Volkswagen Kombi vyjel z tamní továrny v roce 1957. Oblíbený byl hlavně u generace hippies. Do konce roku automobilka vyrobí ještě limitovanou edici vozů. Každý z nich bude mít na přístrojové desce plaketu s pořadovým číslem a lakovaný bude v modrobílém provedení.

Legendární vůz Volkswagen Kombi, nebo taky Volkswagen Bus a Volkswagen Camper se stal symbolem hlavně u květinových dětí. Teď z brazilského trhu skoro po šedesáti letech odchází. „Patří mezi vzpomínky na moje dětství. To auto jsme znali skoro od narození. Mrzí mě, že se už nebude v Brazílii vyrábět,“ říká brazilský prodavač Marcos Yoshiga. 

Mikrobusem se v zemi přepravují děti, dopisy i vojáci. Nebo ho lidé používají na stěhování různých věcí. Automobilka sice své zákazníky má, ale od nového roku by musela splnit bezpečnostní kritéria. A to by model výrazně prodražilo. 

Konec Volkswagenu hippie (zdroj: ČT24)

Braziská továrna automobilky vyrobila za svou éru více než jeden a půl milionu kusů.  Na celém světě pak desetkrát více. V Německu přerušily výrobu kvůli bezpečnosti už v roce 1979 a například v Mexiku pak o dvacet let později. 

Zájemci teď mají do konce roku poslední možnost si auto koupit. Automobilka vydává speciální edici, k mání bude ale jen šest set kusů. Autentický vůz bude vylepšený o moderní technologie - jako je třeba audiosystém s přehrávačem MP3, osvětlení červenými diodami LED a vstupy pro USB.