Vedení amerického Senátu se sešlo kvůli dohodě na rozpočtu

Washington - Šéfové demokratické většiny a republikánské menšiny v americkém Senátu se sešli k dalším rozhovorům, které by mohly přispět k ukončení rozpočtové krize v USA. Naděje na rychlé ukončení rozpočtové krize ve Spojených státech přesto zeslábly. Republikáni ve Sněmovně reprezentantů totiž obvinili prezidenta Baracka Obamu, že s nimi přestal vyjednávat a obrátil se na Senát. Ten zamítl snahu demokratů o zvýšení dluhového stropu jen do příštího roku.

Spojené státy kvůli rozpočtové krizi a hrozící neschopnosti splácet své závazky hrají o čas. Zákonodárcům se zatím nepodařilo dospět k dohodě o odblokování vládních financí. Kvůli neschválenému rozpočtu jsou od 1. října mimo provoz některé postradatelné úřady a tisíce státních zaměstnanců musely nastoupit na neplacenou dovolenou.

Ve čtvrtek 17. října přitom vyprší lhůta na zvýšení takzvaného dluhového stropu. Spojeným státům hrozí, že poté přestanou mít peníze na splácení mezinárodních závazků. To by mohlo mít podle ekonomů vážné důsledky pro ekonomiky jiných zemí.

Dřív než v pondělí se rozpočet neodblokuje

Bílý dům v pátek odmítl návrhy republikánů na ukončení krize. Sněmovní republikáni po dnešní mimořádné schůzi s vedením strany Bílému domu vyčetli, že jejich dosavadní návrhy zamítl. S prezidentem Obamou ale chtějí dál vyjednávat a vlivný kongresman Pete Sessions agentuře Reuters řekl, že v příštích dnech přijdou s novým návrhem. Hlasování se ale prý do pondělního večera nečeká. 

Harry Reid
Zdroj: Fang Zhe/ČTK/ZUMA

V horní komoře Kongresu se dnes sešli šéf senátních demokratů Harry Reid a šéf senátních republikánů Mitch McConnell k rozhovorům o současné krizi. Reid poté prohlásil, že by nyní chtěl dosáhnout dohody o opětovném otevření částečně uzavřených federálních úřadů a o zvýšení dluhového limitu, kde je limit do čtvrtka.

„Když říkám nyní, myslím tím v příštích 48 hodinách,“ prohlásil přitom senátor. Podle demokratického senátora Dicka Durbina je cílem dosáhnout dohody mezi oběma stranami v Senátu předtím, než se v pondělí otevřou finanční trhy.

Reid ale zároveň odmítl plán republikánské senátorky Susan Collinsové prodloužit limit pro splácení závazků vlády do 31. ledna a zpřístupnit peníze federální vládě na dalších šest měsíců. „Předběžná“ jednání o tomto plánu začala dnes ráno místního času. Podle Reida ale plán „nikam nevede“. 

Republikán John Boehner
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

I kdyby se senátorům podařilo dát dohromady návrh na ukončení rozpočtové krize a zvýšení dluhového stropu, budou potřebovat podporu alespoň části republikánů, aby případné návrhy prošly ve Sněmovně reprezentantů. Tato podpora ale není vůbec jistá, obzvlášť pokud se případný nový návrh vyvaruje nových útoků na prezidentovu zdravotní reformu, kterou média překřtila na „Obamacare“. Republikánští poslanci doufají, že se jim podaří ji oddálit, a finance zatím z těchto důvodů vytrvale odmítali odblokovat.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney mezitím označila za nešťastné, že Senátem dnes neprošlo dílčí opatření demokratů, které mohlo odstranit hrozbu platební neschopnosti vlády. Kongres pak vyzval, aby dělal svoji práci a našel řešení.