Američtí senátoři podpořili zvýšení dluhového stropu

Washington - Poslední hodiny zbývají Spojeným státům, aby odvrátily ekonomickou pohromu. Pokud by se politici do půlnoci nedohodli na vyšším objemu toho, co si země může půjčovat, peníze dojdou. Vůdci republikánů a demokratů v Senátu před chvílí oznámili těžce vybojovanou dohodu, která by mohla znamenat průlom, další „boje“ na sebe však nenechají dlouho čekat. Hlasování má nyní na programu Sněmovna reprezentantů.

Dohoda počítá s takovým zvýšením dluhového limitu, díky kterému zůstane vláda likvidní nejméně do 7. února. Limit zajistí rovněž obnovení plného financování vládních aktivit do 15. ledna. Podle senátorky Kelly Ayotteové je možné, že o senátním plánu bude nejprve hlasovat Sněmovna reprezentantů, což by mělo urychlit proces jeho schvalování. Z původního plánu zvrátit zdravotnickou reformu zbylo jen jediné - lepší prověřování příjmů žadatelů o pojištění. 

Názory stran

  • „Svedli jsme dobrou bitvu, ale nevyhráli jsme,“ řekl předseda Sněmovny reprezentantů republikán John Boehner rozhlasové stanici 700WLW. Dodal, že republikáni učinili vše pro to, aby s demokraty jednali, jenže ti rozhovory odmítali. Federální vláda podle Boehnera bude mít od čtvrtka peníze na svůj běžný provoz.
  • „Naše země se dostala na pokraj katastrofy. Tato dohoda ukončuje patovou situaci, která zastavila činnost Washingtonu,“ prohlásil vůdce demokratické většiny v Senátu Harry Reid.
Dohoda o zvýšení dluhového limitu
Zdroj: ČT24

„I kdyby se Kongres ve zbývajících jedinácti hodinách přece jen dohodl, tak rozhodně nepůjde o poslední výstřel v této bitvě. Jakékoliv řešení bude provizorní a stejné politiky čekají za pár týdnů nové hádky o stejné peníze,“ říká Martin Řezníček, zpravodaj ČT ve Washingtonu.

Bílý dům dohodu přivítal a chce rychlé jednání

Bílý dům dohodu přivítal a vyzval Kongres k jejímu rychlému schválení. Dohoda podle prezidentova mluvčího odvrátí platební neschopnost a plně obnoví činnost vlády. Hlavní indexy amerických akcií díky dohodě posílily o více než procento a vzhůru se vydal i kurz amerického dolaru.

Podle zdroje agentury Reuters se očekává, že Senát bude o plánu hlasovat odpoledne nebo večer místního času (v noci na čtvrtek SELČ). Brzy poté by mohlo následovat hlasování ve Sněmovně reprezentantů. Demokraté i republikáni prý věří, že v dolní komoře se najde dostatek hlasů k přijetí kompromisu.

Pokud nedojde k dohodě, mohla by krize nastat v závěru měsíce, kdy vládě podle výpočtů nebudou stačit peníze na splátky úroků z dluhopisů, pokud neodloží jiné platby. Pokud vláda promešká splátku úroků nebo jistiny dluhopisu, ocitne se technicky v platební neschopnosti. To by mohlo prudce srazit ceny amerických státních dluhopisů, těžce otřást dalšími trhy a vyvolat mezinárodní finanční krizi s následnou recesí.

Dluhový strop USA v současné době činí 16,7 bilionu dolarů (asi 318 bilionů korun), Kongres ho na tuto částku posunul v srpnu 2011. Vláda již několik měsíců využívá mimořádná opatření, aby se pod tímto limitem udržela. Ve čtvrtek však podle ní budou všechny tyto možnosti vyčerpány. Jádrem sporů mezi zákonodárci je zdravotnická reforma prezidenta Baracka Obamy.

Rozpočtová krize USA
Zdroj: ČT24

Současná krize je podle investičního bankéře Ondřeje Jonáše zvůle voličů a ukázka toho, jak má vypadat demokracie. „Připadá mi to jako přehled toho, jak demokracie funguje a má fungovat. (…) Když americký volič zvolí podruhé Baracka Obamu a současně zvolí do většiny Kongresu republikány, kteří si dali jako svůj volební program držet prezidenta na uzdě, tak dochází k třenici, která je systémová. (…) Že by z toho byla katastrofa, to považuji za velice nepravděpodobné,“ podotkl Jonáš. Americký miliardář a investor Warren Buffett navíc tvrdí, že hrozba, že Spojené státy nezvýší svůj strop zadlužení, je politickou zbraní hromadného ničení a neměla by být použita.

Běžní Američané ale řeší jiné starosti. Federálních zaměstnanců bez platu jsou statisíce, válečných veteránů můžou být v případě pokračování krize i miliony. Právě ti demonstrovali proti zavření památníku druhé světové války. „Tohle místo bylo postavené pro nás, na naši počest, proč je tedy zavřené? Tohle má být demokracie, ale někdy o tom pochybuju,“ reagoval veterán Frank Yanick.