Něco za něco – Rusové chtěli splatit dluh za mléko jadernou ponorkou

Moskva – Po rozpadu Sovětského svazu se Rusko ocitlo ve finančních problémech. V roce 1993 dlužilo Novému Zélandu za mléčné výrobky 100 milionů dolarů. Jenže Rusové neměli hotovost na zaplacení. Rozhodli se proto pro metodu – něco za něco. Za mléčné výrobky nabídli stíhačky a ponorky. Píše o tom list The Guardian.

V roce 1993 udělalo Rusko Novému Zélandu zvláštní nabídku, odhaluje to nová kniha Clivea Linda. Moskva tehdy dlužila Novému Zélandu za mléko a máslo celkem 100 milionů dolarů. Na schůzce, kde se vyjednávalo mezi oběma stranami o splacení dluhu, byl tehdejší novozélandský premiér Jim Bolger absolutně šokovaný tím, čím chtěli Rusové zaplatit. 

Místopředseda ruské vlády Alexandr Šochin mu totiž místo peněz nabídl stíhačky MiG a tanky. „Jim Bolger jim musel vysvětlit, že není přece na trhu s ojetými tanky,“ řekl o průběhu tehdejší schůzky autor knihy Lind. 

Když Šochin neuspěl s nabídkou tanků, přitvrdil a nabídl za umoření dluhu jadernou ponorku. Nový Zéland byla přitom tehdy striktně protijaderná země. Šochin si i s tím ale věděl rady, doporučil Bolgerovi, aby si ponorku odvezl a využil ji jako jadernou elektrárnu pro některé z pobřežních měst. 

Bolger nakonec nabídku zdvořile odmítl a trval na zaplacení dluhu penězi. Nakonec se Novozélanďanům podařilo na několik etap vymámit z Rusů aspoň 30 milionů dolarů. Říkali si zřejmě – aspoň něco. „Svět byl tehdy zaplavený máslem a Nový Zéland potřeboval, aby Rusové kupovali právě jeho mléčné výrobky. Bylo totiž potřeba zaplatit tamějším farmářům,“ vysvětluje Lind. Jeho kniha s názvem Až se krávy vrátí by měla vyjít příští měsíc.