Co strany slibují živnostníkům?

Praha - Loni zkrachovalo nejvíc živnostníků a drobných podnikatelů v historii Česka. Politici se přitom k tomu staví různě. Většina stran před volbami skloňuje slova jako administrativa nebo byrokracie a živnostníkům slibuje, že se přestanou utápět v papírech. Kromě toho se politici také shodují na slibu neomezovat paušály.

Rozvoj malého a středního podnikání a taky nových technologií má ve svém programu třeba ČSSD. Hnutí Úsvit by zase chtělo podporovat začínající živnostníky. Třeba formou stoprocentně ručeného úvěru s odloženou dobou splatnosti.  

Snížit administrativní nároky chce třeba Strana zelených. ODS by navíc ráda digitalizovala některé dokumenty, aby je stačilo úřadům předkládat jen jednou. 

KSČM zase prosazuje, aby živnostníci měli jednodušší daňová přiznání, a TOP 09 navrhuje taky snížení byrokracie ve vztahu k evropským předpisům. Usiluje třeba o volný pohyb zboží, služeb i pracovní síly. 

Odstranit koncept superhrubé mzdy a obnovit společné zdanění manželů chtějí SPOZ. Daňové slevy na dítě i manžela slibuje živnostníkům ve svém programu i KDU-ČSL. Hnutí ANO chce navíc podpořit mikropůjčky a zjednodušit podnikatelům přístup k veřejným zakázkám.

Události - Co slibují strany živnostníkům? (zdroj: ČT24)