Podnikatelé si zoufají, nejistota po volbách zůstává

Praha – Čeští podnikatelé doufali, že výsledek předčasných voleb zajistí, aby po řadě afér konečně vznikla funkční vláda. To se ale nestalo. Zůstává tak otázkou, zda se politikům podaří hospodářství nastartovat a zajistit větší konkurenceschopnost. Zklamaní podnikatelé se nyní obávají dopadů zdlouhavých povolebních vyjednávání, ale i možného konání dalších předčasných voleb. To by české ekonomice značně uškodilo. Deník The Financial Times (FT) pak píše, že výsledek voleb bude znamenat odklon od úsporných opatření.

Bývalé vládní pravicové strany byly podle FT voliči potrestány za svou úspornou politiku, která měla za cíl dostat pod kontrolu veřejné finance, ale současně přispěla k recesi české ekonomiky. Analytička Magdalena Polanová z bankovní společnosti Goldman Sachs prohlásila, že výsledky voleb s vysokou pravděpodobností vyústí ve vleklá jednání o podobě nové vlády. V takovém případě by vzrostla nejistota ohledně budoucího nasměrování hospodářské politiky a mohlo by to negativně ovlivnit podnikatelskou a spotřebitelskou náladu i oživení domácí poptávky na přelomu letošního a příštího roku.

Další období nestability už Česko nezvládne, míní Hanák

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka výsledek voleb očekávanou stabilitu zemi nepřinesl, povolební jednání budou podle něj určitě složitá. Česko si podle něj už nemůže dovolit opakování hluboké politické nestability, která zemi sráží v mezinárodní konkurenceschopnosti, připravuje o miliardové prostředky z Bruselu a o image.

Peníze
Zdroj: René Volfík/ČTK

Generální ředitel Hamé Martin Štrupl označil výsledek voleb za očekávané zklamání. „Volby nic nevyřešily, snad kromě potlačení ambicí prezidenta více ovlivňovat politické dění. Do sněmovny se dostalo až příliš mnoho politických stran. Parlament tak nyní bude ještě více roztříštěný než dosud, a sestavit funkční, dlouhodobě stabilní akceschopnou vládu bude velmi těžké, skoro nemožné,“ uvedl Štrupl.

Voliči chtěli podnikatele podpořit

Podle prezidenta Unie dovozců a výrobců lihovin (UVDL) Petra Pavlíka voliči vyjádřili výraznou podporu podnikatelské sféře. „Tuto podporu vidím v hlasech, které dali hnutí Ano podnikatele Andreje Babiše. A také v podpoře straně Úsvit s lídrem Tomiem Okamurou, který je také vnímán jako zástupce podnikatelské sféry. Myslím, že tím voliči vyjadřují nutnost podpory podnikatelské sféry obecně a nutností podpory české ekonomiky,“ uvedl Pavlík.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka se obává, jak budou postupovat povolební vyjednávání o koalici. „Pokud pan Babiš dodrží slovo a nevstoupí do vlády, tak silně pochybuju, že se podaří vládu sestavit. A pokud ano, tak to bude kombinovaná vláda, která bude vládou kompromisů, a tak by vypadalo potom i to vládnutí, což není pro podnikatele dobrá zpráva,“ uvedl Juračka.

Česká ekonomika
Zdroj: Kučera Michal/ČTK

Kompromisy by mohly být krvavé

Podle šéfa Odborového svazu KOVO Josefa Středuly sice někteří lídři stran mohou hovořit o vítězství, ale ČR o vítězství hovořit nemůže. „Důvod je zřejmý. Bude velice složité sestavit stabilní vládu se stabilním programem a jasnou vizí pro ČR. Doufám jen, že kompromisy, které bude muset nová vláda naplnit, nebudou velmi krvavé,“ uvedl Středula.

Výsledky předčasných voleb v ČR

Předčasné sněmovní volby vyhrála ČSSD se ziskem 20,45 procenta, který ale nestačí na zamýšlenou menšinovou vládu pouze s podporou komunistů. Možnosti povolebního uspořádání jsou zatím zcela nejasné.

Těsně za ČSSD skončilo politické uskupení ANO 2011 se ziskem 18,65 procenta, KSČM dostala 14,91 procenta hlasů.

Ve volbách propadli občanští demokraté, kteří stejně jako ČSSD získali nejmíň hlasů ve své historii a zůstali až za svým minulým koaličním partnerem TOP 09.

Do sněmovny se dále dostal Úsvit přímé demokracie a návrat do poslaneckých lavic čeká lidovce.