ČSOB se daří, vydělala přes 10 miliard

Praha - Československá obchodní banka, největší bankovní skupina v tuzemsku podle objemu aktiv, za tři čtvrtletí meziročně zvýšila čistý zisk o 12 procent na 10,25 miliardy korun. Na zlepšení výsledků se podepsalo především snížení nákladů na riziko, které v porovnání s loňskem klesly o více než miliardu. Výrazně totiž ubylo problémových úvěrů.

ČSOB se podařilo ve srovnání s loňskem významně vylepšit kapitálovou přiměřenost, tedy ukazatel, který vypovídá o stabilitě banky. K 30. září letošního roku dosáhla 17,82 procenta oproti 14,98 procentům ke konci roku 2009. Letošní výsledek je více než třikrát vyšší, než v zátěžových testech požadovala Evropská unie.

Banka během letošního roku poskytla zhruba o tři procenta méně úvěrů v celkové hodnotě přesahující 400 miliard korun. Úvěry na bydlení a spotřebitelské úvěry pokračovaly v růstu, zatímco korporátní úvěry a úvěry malým a středním podnikům se meziročně snížily.

Naopak v oblasti vkladů hlásí ČSOB růst o 3 procenta na více než 577 miliard korun. Nejvíce si banka polepšila v oblasti klientských vkladů. Zlepšení ale zaznamenala u všech vkladových kategorií včetně stavebního spoření.