Útok na Bitcash – hackeři vybrali imaginární peněženky

Praha – Burzu s virtuální měnou bitcoin napadali hackeři. Prolomili zabezpečení serveru Bitcash.cz, vykradli při tom asi 4 000 peněženek, ve kterých bylo bitcoinů za více než dva miliony korun. Vklady na této burze nejsou pojištěné, a tak není jasné, jestli střadatelé vůbec dostanou své vklady zpět. Případ bude řešit policie.

Oznámení na serveru Bitcash.cz

Server Bitcash.cz byl napaden hackery. Dne 11. 11. ve večerních hodinách bylo prolomeno zabezpečení serveru a vykradena Bitcoin peněženka. Bohužel, noční můra se stala skutečností. Řešíme způsob útoku, zabezpečení a co můžeme dál podniknout. Budeme vás informovat.

12. 11. 11:30: Momentálně podáváme trestní oznámení na neznámého pachatele.

Podle serveru E15.cz česká burza Bitcash v minulosti spravovala zhruba čtyři tisíce virtuálních peněženek a bitcoiny v hodnotě za více než dva miliony korun. 

Server Živě.cz dnes napsal, že případ ukazuje dvě stránky virtuální měny. Na jednu stranu to může být zajímavá a výdělečná alternativní peněžní platforma, vzhledem ke svému decentralizovanému a neregulovanému charakteru ale vklady nejsou ze zákona pojištěné, jako je tomu v bankách.

Útok hackerů na bitcoin tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Jakub Čížek, redaktor serveru, říká. „V tomto případě se zřejmě jednalo o zcela běžný útok hackerů jako na jakýkoli jiný web. Bohužel specifikou bitcoinu je to, že to není služba nijak regulovaná, nijak centralizovaná. Takže ačkoli je to alternativní peněžní systém, tak není tak dobře chráněný jako běžné bankovní transakce.“

Všichni střadatelé tak pravděpodobně o své peníze přišli a záleží pouze na nich a provozovateli, jak se k věci postaví. 

Bitcoin

… vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Ještě zhruba v polovině loňského roku stál jeden bitcoin pouhých 7 dolarů. Jenže začátkem letošního měna výrazně posílila. Počátkem tohoto měsíce se hodnota bitcoinu vyšplhala na nové rekordní maximum kolem 350 dolarů.

Na bitcoinu je založena řada legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na specializovaných burzách. Měnu dokonce přijímají i některé obchody.