EK se nelíbí omezení on-line sázení – posvítí si i na Česko

Brusel – Regulace on-line sázení není v mnohých případech adekvátní a může být v rozporu s právem na volný pohyb služeb v rámci EU. Evropská komise proto požádala Českou republiku společně s jinými státy EU, aby představily informace a důvody pro zavedení zákonů omezujících sázky na internetu. Jedná se o první formální krok postupu, který může skončit až před Soudním dvorem Evropské unie.

Které země budou muset vysvětlovat?

  • Belgie
  • Česká republika
  • Kypr
  • Litva
  • Polsko
  • Rumunsko

„Zadání pro ministerstvo financí je takové, že odstraníme veškeré výtky, které Evropská komise vyslovila vůči ČR, aby nedošlo k žádnému soudnímu sporu,“ říká Marika Karpf z ministerstva financí.

Podle Chantal Hughesové, mluvčí evropského komisaře pro vnitřní trh a služby Michela Barniera, země EU mohou v zásadě samy stanovit cíle své politiky v oblasti hazardních her. „Musí však prokázat vhodnost a potřebnost daných opatření, zejména existenci problému souvisejícího s konkrétním cílem veřejného zájmu a konzistentnost regulačního systému,“ zdůraznila.

Regulace on-line sázení a postoj Evropské komise (zdroj: ČT24)

Tajemník evropské sázkařské asociace EGBA Maarten Haijer

„Doufáme, že země vezmou toto varování komise v potaz a své zákony pozmění tak, aby byly využitelné pro podnikatele, zajímavé pro zákazníky a v souladu s unijním právem.“

Podle údajů asociace tvořilo loni internetové sázení asi 12,5 procenta celkového objemu sázkového trhu v EU s příjmy přes 11 miliard eur. Český loterijní zákon zakazuje provozování zahraničních loterií v ČR i prodej cizozemských losů. Nelegální je také účastnit se sázek v zahraničí, při nichž jsou sázky placeny do zahraničí. Za porušení tohoto zákona může finanční úřad udělit pokutu až 10 milionů korun.