Vláda schválila zkrácení podpory v nezaměstnanosti

Praha - Ministři dnes schválili balík novel zákona o zaměstnanosti, které mají zvýšit motivaci lidí k práci. K intenzivnějšímu hledání práce by měla nezaměstnané přimět degresivní podpora v nezaměstnanosti pobíraná kratší dobu. Novelu nyní čeká hlasování v Poslanecké sněmovně. S nedostatkem kvalifikovaných pracovníků chce ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) bojovat i pomocí takzvaných zelených karet pro cizince.

Částka, kterou bude nezaměstnaný pobírat od státu, by se měla v průběhu pětiměsíční lhůty postupně snižovat. V prvních dvou měsících by podpora dosáhla 65 procent předchozího průměrného příjmu nezaměstnaného. V následujících dvou měsících by činila už jen 50 procent a v posledním měsíci pak dokonce pouhých 45 procent. Strop, který platí nyní, by pak zůstal zachován. Lidé bez práce mohou dostat podporu v maximální výši zhruba 11 tisíc korun.

Novelizovaný zákon o zaměstnanosti by měl usnadnit také zaměstnávání cizinců. Takzvanou zelenou kartu by mohli získávat občané zemí mimo Evropskou unii pro místa, o které alespoň 30 dní neprojeví zájem žádný občan České republiky nebo jiného státu EU.

Počet nezaměstnaných v Česku dlouhodobě klesá. Míra nezaměstnanosti v únoru klesla na 5,9 procenta. V roce 2006 přitom bylo v ČR ještě 7,9 procenta lidí bez práce. Některé firmy už však v poslední době narážejí na nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Tento problém pociťují zejména podniky působící v automobilovém průmyslu, který je motorem tuzemského hospodářství.