Nelikvidujte solární byznys, apelovali demonstranti poslancům pod okny

Praha - Kolem stovky investorů do solárních elektráren se dnes ráno sešlo před Poslaneckou sněmovnou, aby protestovali proti schválení 26procentní daně na solární elektrárny. Obávají se, že vládní opatření řadu z nich přivede k bankrotu. Před budovou sněmovny se snažili oslovovat jednotlivé poslance, aby pro zákon nehlasovali.

„Už nevím, jak apelovat, aby 26procentní daň nebyla schválena,“ prohlásil prezident České fotovoltaické průmyslové asociace František Smolka. „Pro malé investory bude daň naprosto zničující, doufáme, že ji vláda neschválí,“ doplnil. Smolka dodal, že někteří poslanci na jejich výzvu reagovali pozitivně: „Budeme s nimi ještě jednat telefonicky a snad je přesvědčíme.“

Reakce politiků na „solární protest“

Jan Chvojka, poslanec za ČSSD

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Investorům prý hrozí existenční problémy

Podle Smolky řada investorů za své investice bankám ručí majetkem a zavedení daně jim způsobí existenční problémy. „Za rok tady budu sedět jako bezdomovec,“ podotkl Otakar Forman, který vlastní solární elektrárnu o výkonu kolem jednoho megawattu u Znojma. „Tady nejde o snižování zisku, daň nás přinese do ztráty a finančně položí,“ dodal. Někteří jeho kolegové třímali transparenty s nápisy „Krach!!!“ či „Osobní bankrot!“. „Srážková daň by mohla mít reálný dopad klientů na plnění podmínky úvěrových smluv,“ uvedla Kristýna Havligerová, mluvčí České spořitelny.

Pavel Heřman, který vlastní fotovoltaickou elektrárnu na jihozápadě Čech o výkonu 140 kilowattů, považuje srážkovou daň za nepřípustnou: „Člověk si vezme úvěr a stát pak řekne, že máme moc velké zisky, tak nám je zdaní? To přece nejde.“ Heřman do elektrárny, kterou tvoří sluneční panely na střeše starého kravína, investoval 12 milionů. „Návratnost investice měla být 12 let,“ uvedl. Banka mu při zavedení daně umožní prodloužení úvěru, ale za přísnějších podmínek. Některým investorům podle Smolky banky úvěry prodloužit nechtějí, a hrozí jim tak majetková exekuce.

Asociace varuje, že pokud stát uvalí na solární elektřinu daň 26 procent, poškodí to zhruba 1 450 firem. Ohrozí to podle něj také víc než 5 tisíc pracovních míst, která v tomto sektoru vznikla. Provozovatelé elektráren se navíc hodlají proti změnám bránit také u soudu nebo prostřednictvím arbitráží. Hrát by se ve sporech mohlo až o 260 miliard korun. „Samozřejmě zvažuji právní kroky,“ dodal Heřman.

Vláda navrhuje například tříleté zdanění elektřiny ze slunečních elektráren daní 26 procent nebo zavedení darovací daně z emisních povolenek sazbou 32 procent. Dalším opatřením je zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy pro výstavbu slunečních elektráren.

Nakonec se dnes poslanci rozhodli, že zákon budou schvalovat až v úterý. Vzhledem ke lhůtám, které vyžaduje zákon, by se totiž dnes novelou mohli zabývat nejdříve až kolem čtvrté hodiny odpolední.

Protesty proti fotovoltaickým zásahům
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK