Mocnosti se pouští do boje o plyn ze Středozemního moře

Jeruzalém - Nález obřích ložisek zemního plynu na východě Středozemního moře spojil Řecko, Kypr a Izrael. Nově stvořená aliance se nyní nadechuje k dalším krokům. Jenže snahy regionálních soků s obavami sleduje Turecko.

Největší světový nález zemního plynu za poslední dekádu mění rovnováhu sil ve východním Středomoří. Zbrusu nová těžební plošina 80 kilometrů od izraelského pobřeží tak pumpuje na poli Tamar bohatství zpod mořského dna, stíhačka židovského státu startuje z kyperské ranveje, zatímco turecké fregaty výhrůžně krouží poblíž. 

„Bylo nepřirozené, že jsme byli jediná země na Zemi bez zdrojů energie. Teď je díky technologii máme,“ říká bývalý izraelský ministr pro tajné služby a jadernou energii Daniel Meridor. 

Kdo s kým a kdo proti komu

Pokusné vrty odhalily, že hlavně v izraelských a kyperských vodách, kde je ložisek nejvíce, se nachází až 3,5 trilionu kubických metrů plynu. Normálně by se stal jeho nález požehnáním, ovšem nebýt hlubokých politických i teritoriálních rozporů. Konkrétně mezi Izraelem a Palestinci, mezi Řeckem a Tureckem a v neposlední řadě mezi severním a jižním Kyprem.

Reportáž Jakuba Szántó o středozemním plynu (zdroj: ČT24)

Podle experta Krétské univerzity Andrease Stergioua potřebuje Izrael strategické spojenectví, o které přišel ukončením vojenské spolupráce s Tureckem. „Pro Turecko je velmi důležitá budoucnost kyperských Turků. Proto je zcela mimo diskusi, že by mořské zásoby plynu patřily jen kyperským Řekům,“ dodává expert Istanbulské univerzity Kivanc Ulusoy. 

Kvůli obavám z Turecka, které už v rámci své dravé zahraniční politiky opakovaně vyslalo do sporných vod válečné lodi, prohlubují Atény, Jeruzalém a Nikósie hospodářskou a vojenskou spolupráci. Plyn by se měl nově zpracovávat pro export na kyperské rafinerii. „Může to být velmi přínosné pro naše vztahy s Palestinci, Jordánskem a potenciálně i s Egyptem,“ vysvětluje veterán blízkovýchodního energetického trhu Nimrod Novik. 

V tuto chvíli se však nezdá, že by se nečekané bohatství skryté pod touhle hladinou mohlo stát mostem přes rozbouřené vody místní politiky. Pokud ale nad ní přece jen zvítězí obchodní logika, čekají východní Středomoří desetiletí energetické nezávislosti.