KLDR hrozí kolaps ekonomiky, rozprodává zlato

Pchjongjang - Severní Koreji přišly vhod zlaté zásoby, které zakladatel komunistického státu Kim Ir-sen kdysi označil za nedotknutelné. V poslední době však Pchjongjang zahájil prodej zlata do Číny, což podle jihokorejské agentury Jonhap svědčí o hrozícím hospodářském kolapsu země. Podle slov koreanisty Jaromíra Chlady pro ČT jsou však spekulace o možném kolapsu troufalé.

KLDR prodává zlato podle jednoho z diplomatů Číně už několik měsíců. „Prodej zlata do zahraničí je barometrem toho, zda je severokorejská ekonomika v krizi, nebo ne,“ dodal pro Jonhap nejmenovaný diplomat.

Jaromír Chlada, koreanista

„Zpráva je zatím neověřená z dalších zdrojů a může jít o spekulaci… Prodej zlata Číně může maximálně znamenat nějaké hospodářské problémy nebo deficit zahraniční měny, ale spojovat to s kolapsem země je příliš troufalé.“

Komentář Jaromíra Chlady (zdroj: ČT24)

Zlato za 160 miliard

Komunistická Korea přitom k tomuto krajnímu kroku sáhla poprvé od chvíle, kdy se koncem roku 2011 chopil vlády Kimův vnuk Kim Čong-un. Podle údajů jihokorejské vlády drží její severní soused zhruba dva tisíce tun zlatých rezerv. Jejich hodnota se odhaduje na více než osm miliard dolarů (přes 160 miliard korun).

Agentura Jonhap spekuluje také o tom, že se ekonomická situace v KLDR zřejmě ještě zhorší po nedávném odstranění Kimova strýce Čang Song-tcheka z vedení země. Právě on měl totiž na starosti hospodářskou spolupráci se zahraničím.

Centrálně plánované hospodářství KLDR se už delší dobu potýká s problémy, značná část obyvatel přitom žije v chudobě. Navíc jí nepomáhá ani mezinárodní hospodářská izolace, a k tomu ještě čelí sankcím kvůli svému jadernému programu a marně se snaží nalákat investory ze zahraničí.