Zemědělci nemohou počítat s plným dorovnáním přímých plateb

Praha - Premiér Petr Nečas řekl definitivní NE dotacím pro zemědělce. Ti se tak pro příští rok musí rozloučit z necelými pěti miliardami korun. Peníze měly sloužit ke zmírnění rozdílů v dotacích mezi českými a západoevropskými zemědělci. Přímé platby jsou nejvýznamnější zemědělskou dotací a Agrární komora hrozí protesty, pokud stát letos touto formou nevyplatí aspoň tři miliardy korun.

Schůzka Agrární komory s premiérem před čtrnácti dny nepřinesla zemědělcům kýžený efekt. Předseda vlády zůstal neoblomný a žádné peníze navíc farmářům neslíbil ani dnes: „To, že se nedorovnají dotace z národních zdrojů, není věc, kterou já bych dělal rád, která by mě přinášela nějakou radost, ale skutečností je, že zkrátka naše veřejné rozpočty si to nemůžou dovolit.“

Čeští zemědělci pobírají stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. To je na společném unijním trhu znevýhodňuje. Úrovni dotací ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit právě díky platbám z národních rozpočtů.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Důležitost těchto dotací neboli tzv. top-upů ale podle ministra zemědělství Ivana Fuksy postupně klesá: „S přibývajícími léty se tento problém zmenšuje a zmenšuje a až do roku 2013 se dostane na nulu. V roce 2013 se žádné top-upy řešit nebudou. To znamená, že je to problém, který má sestupnou tendenci.“

Agrární komora hrozí protesty v ulicích

Stát by farmářům podle smluv dojednaných před vstupem ČR do EU v roce 2011 mohl vyplatit až 4,8 miliardy korun. V návrhu rozpočtu pro příští rok je však v této kolonce kvůli úsporám zatím nula. Prezident Agrární komory Jan Veleba nedávno pohrozil možnými protesty zemědělců v ulicích, pokud jim stát nevyplatí alespoň tři miliardy korun.

Podle analytiků ale nemusí být tak špatně. Záleží, jak se bude rozpočet v příštím roce skutečně vyvíjet a jak se bude dařit samotnému odvětví. „V minulosti se velmi často dorovnávalo až v průběhu roku právě podle aktuální situace a myslím si, že tohle by vláda minimálně zemědělcům slíbit mohla,“ uvedl zemědělský analytik Petr Havel.

Agrárníci pravděpodobně tento měsíc uspořádají v pražské Lucerně celostátní shromáždění zemědělců. „Chceme tam pozvat předsedu vlády, ministra financí a samozřejmě ministra zemědělství,“ uvedl Veleba. Zemědělci zástupce státu chtějí přesvědčit o nutnosti navýšení rozpočtu. Pokud ani toto setkání zvýšení dotací nepřinese, je podle Veleby pravděpodobné, že by farmáři přešli k demonstracím.

Pro zemědělce představuje dorovnání přímých plateb velmi citlivé téma, kvůli němuž do ulic vyšli už v minulosti. Například loni v prosinci jich proti plánovanému krácení plateb v Praze demonstrovalo na 4000. Sněmovna následně především hlasy levicových poslanců přidala do rozpočtu resortu zemědělství 1,5 miliardy korun, jak rolníci požadovali.