Jádro silnější uhlí: Letos poprvé a těsně, v roce 2040 bude dominovat

Praha – Jeďte autem a znečistíte okolí silnice – jeďte vlakem a znečistíte okolí elektrárny. Taková úměrnost přestává v Česku platit, podle ČEZ jsou totiž uhelné elektrárny na ústupu. Letos energetický gigant vyrobil více energie z jádra než z uhlí. Analytici to považují za signál, že se doba uhelná v české energetice začíná chýlit ke konci. Ten ale nenastane hned, uhlí se bude spalovat ještě několik desítek let.

Dvě jaderné elektrárny vyrobily letos více elektřiny než jejich tepelné protějšky v čele s mohutným prunéřovským komplexem. Podobným směrem – i když ne vždy s jaderným cílem – se ubírá energetika v celé Evropě. „Očekáváme problémy s disponibilitou paliva, takže výroba z uhlí bude určitě klesat a tím pádem bude růst význam jaderných elektráren,“ nastínil energetický analytik Jiří Gavor.

Státní energetická koncepce počítá s tím, že v roce 2040 se bude více než polovina elektřiny v Česku vyrábět v jaderných elektrárnách. Podíl uhlí má naopak klesnout o dvě třetiny – natolik, že se před něj dostane ještě energie z obnovitelných zdrojů. Aby se takové plány naplnily, bude potřeba k jaderným elektrárnám přistavět další bloky. „Neříkáme kde, říkáme nejpozději v roce 2030. Konkrétně říkáme 26 až 28,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

image_533067
Zdroj: ČT24

Právě stavbou nových bloků v Temelíně se nyní zabývá ČEZ. Vítěze tendru na jejich stavbu chce vybrat počátkem roku 2015. Současně ale energetická firma tvrdí, že bez garance výkupní ceny elektřiny se nové bloky stavět nemohou. Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí nové vlády proto bude, zda a jak se občané budou podílet na investici, která se odhaduje na zhruba 200 miliard korun.

Jan Černý o energetické koncepci (zdroj: ČT24)