Nejlépe se letos podniká v Písku

Praha –První příčku v letošním třetím ročníku soutěže Město pro byznys obsadil Písek. V první trojce se dále umístily Nová Paka a Prostějov. Konkurence byla veliká, soutěže se letos zúčastnilo 205 měst. Žebříček hodnotí 50 kritérií zaměřených na rozvoj podnikatelského prostředí, kvalitu lokality, podmínky pracovního trhu, přístup veřejné správy a ceny. Do hodnocení vstupuje také průzkum mezi více než 10 tisíci podnikateli.

Písek na první příčce vystřídal loňského premianta, kterým se staly Klatovy. Do čela žebříčku Písku pomohly příznivé podmínky na pracovním trhu a průzkumu mezi samotnými podnikateli. „Do čela pořadí pomohla městu radnice, která je velmi úspěšná v získávání evropských dotací a jako jedna z nejlepších uspěla v testu elektronické komunikace. Písek v celorepublikovém srovnání vyniká nízkým podílem dlouhodobě nezaměstnaných a dynamickou bytovou výstavbou,“ uvedla Eva Hanáková, šéfredaktorka týdeníku Ekonomu, který soutěž každoročně pořádá.

„Snažíme se odbourat byrokracii - třeba tím, že město zřídilo recepci, kde by měl být každý občan, který přijde na městský úřad, informován, kam má jít. Je ale pravda, že byrokracie je dána hodně legislativou a tu prostě obejít nelze,“ podtrhla místostarostka Písku Hana Rambousková.

Soutěž Město pro byznys už zná své vítěze (zdroj: ČT24)

Z krajských hlavních měst se umístila nejvýše na 13. místě Jihlava. „Stabilita podnikatelského prostředí je v Jihlavě dána především vysokým zastoupením firem s 50 a více zaměstnanci. Středních a velkých firem je zde o polovinu více, než je celorepublikový průměr,“ upozornil Michal Kaderka ze společnosti Datank, která výzkum zpracovala.

Soutěž Město pro byznys má ale také své odpadlíky. Poslední místa žebříčku letos patřila Uničovu, Havířovu, Karviné, Týnu nad Vltavou a Ivančicím. Ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys bylo vyhodnocováno 205 obcí s rozšířenou působností ve 13 krajích. Praha a její městské části se vyhodnocovaly zvlášť. Na prvním místě skončil obvod Praha 13. Naopak nejmíň přívětivější pro podnikatele je podle soutěže centrální část metropole - Praha 1.

Jihlava
Zdroj: ČT24